ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ …ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΗΝ “ΚΡΕΜΑΛΑ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ. “ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ” ΤΗΝ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ…

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Κούλη Μητσοτάκη για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο κι αν ο ίδιος με τα πετσωμένα μέσα ενημέρωσής του και τους καλοπληρωμένους παπαγάλους του κάνει ο,τι μπορεί για να αλλάξει την ατζέντα και να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με κυριολεκτικά οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Καθώς πέρασε μάλιστα η 15η Αυγούστου και ημέρα με την ημέρα θα επιστρέφει στους συνήθεις ρυθμούς του και η πολιτική ζωή, το βλέμμα στρέφεται αρχικά στην 22α Αυγούστου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, που καθορίστηκε να γίνει στην ολομέλεια της Βουλής η έκτακτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αυτό όμως στο προσκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο, το πανικόβλητο σύστημα εξουσίας του Κούλη που παραμένει μέσα και γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβανόμενο ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ετοιμάζει διάφορες μεθοδεύσεις μπας και καθυστερήσει την πτώση του.

Ο μεγάλος φόβος στρέφεται όπως αναφέρουν και κοινοβουλευτικές πηγές και στο εσωτερικό πλέον της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρχικά με την αλαζονεία και την έπαρση που έχουν, πίστευαν ότι «δεν θα τολμήσει να κουνηθεί κανείς». Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και οι πρώτες …κινήσεις έχουν γίνει, όπως και οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» –όπως θεωρούνται- δηλώσεις. Τέτοια δήλωση ήταν και αυτή που έκανε ο γαλάζιος βουλευτής Ηλείας Κ. Τζαβάρας που σαφέστατα την έπεσε στον Κούλη για το θέμα. Ο Τζαβάρας βγήκε μπροστά  ως «καμικάζι» γιατί έχοντας αποφασίσει να μην είναι πάλι υποψήφιος δεν έχει πρόβλημα και να τον διαγράψει ο Κούλης. Αλλά και η χθεσινή δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους» δεν ήταν απρόσμενη. Μπορεί ο Πάκης να έχει τα προσωπικά του με τον Κούλη αλλά στην προκειμένη περίπτωση τον βλέπουν ως …λαγό της καραμανλικής πτέρυγας ή τουλάχιστον ο,τι έχει απομείνει από αυτήν. Στις 31 του μήνα εξάλλου θα μιλήσει στα Ανώγεια της Κρήτης ο Βούδας της Ραφήνας σε  εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη  Κεφαλογιάννη. Είναι δυνατόν να μην πει τίποτε έστω και έμμεσα για το θέμα;

Μέσα σε αυτόν τον πανικό λοιπόν η συμμορία του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζει ένα χοντρό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην προσπάθειά του να αποφύγει ή να καθυστερήσει τα χειρότερα. Κι αυτό έχει να κάνει με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…

Κατά τη συζήτηση της ερχόμενης Δευτέρας θεωρείται δεδομένο φυσικά ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με τις παρακολουθήσεις από το 2015 και μετά. Η Επιτροπή αυτή θα συγκροτηθεί από την αρχή και έτσι κάθε κόμμα -όπως και η ΝΔ- θα μπορεί να βάλει όποιους από τους βουλευτές διαλέξει η ηγεσία του.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όμως, που εμπίπτει και στη δική της αρμοδιότητα το θέμα ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για να επιληφθεί αμέσως μετά τις διακοπές, είναι μόνιμη και έχει ήδη τη δική της σύνθεση από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι σα να λέμε μια οιωνεί «Εξεταστική Επιτροπή» της Βουλής για τέτοια θέματα. Η Επιτροπή αυτή ήταν που επιλήφθηκε αμέσως και συνεδρίασε κεκλεισμένων  των θυρών  όταν έκανε την καταγγελία ο Ανδρουλάκης. Κι εδώ η αλήθεια είναι ότι ενώ πρόκειται για την πιο «βαριά» και σημαντική από θεσμικής πλευράς Επιτροπή της Βουλής, τα εκάστοτε κυβερνώντα κόμματα την χρησιμοποιούν για να …ξεφορτώνουν οι αρχηγοί τους εκεί τους «ανεπιθύμητους» βουλευτές που δεν τους κάνουν υπουργούς αλλά θέλουν τους χρυσώσουν το χάπι.

Αυτό έχει γίνει και με τη Νέα Δημοκρατία. Και από τα 19 μέλη που έχει συνολικά, από όλα τα κόμματα, η Επιτροπή, οι γαλάζιοι είναι δέκα. Αλλά αυτοί είναι τυπικά η πλειοψηφία στην προκειμένη περίπτωση, διότι μέσα στους «δέκα», υπάρχουν …περισσότεροι του ενός αντιμητσοτακικοί. Άρα, μόλις προχωρήσουν και αγριέψουν κι άλλο τα πράγματα, εκεί θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι και η πλευρά του Κούλη θα βρεθεί μειοψηφία -ενδεχομένως και οικτρή- κι από εκεί θα μπει στην τελική ευθεία για το ξήλωμα της πρωθυπουργικής παρέας και της παραπομπής τους στα Ειδικά Δικαστήρια.

Ποιοι είναι αυτοί οι δέκα: Θ. Μπούρας (είναι και ο πρόεδρός της), Γ. Ανδριανός, Κ. Καραγκούνης, Στ. Κελέτσης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Α. Κουτσούμπας, Ι. Λαμπρόπουλος, Ε. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας και Π. Τραγάκης. Ήδη μεταξύ τους υπάρχουν τουλάχιστον δύο …σεσημασμένοι. Ο ένας είναι ο γνωστός Τζαβάρας ο οποίος ήδη, όπως είδαμε ξεσπάθωσε και πλέον θεωρείται ότι έχει περάσει «απέναντι», και η άλλη είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη.  Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο όνομα λόγω της συγγένειας με τον Βαρδινογιάννη και όχι μόνο.  Είναι η ευκαιρία της όπως λένε να παίξει δυνατή μπάλα και για την επόμενη ημέρα στο παιχνίδι ηγεσίας της ΝΔ που πλέον δεν θα αργήσει πολύ. Και στις 31 του μήνα θα είναι δίπλα στον Καραμανλή στην εκδήλωση στην Κρήτη, για τον πατέρα της…

Για να τα «προλάβουν» όλα αυτά οι άθλιοι του Μαξίμου, μεθοδεύουν το εξής: Με πρόσχημα την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου της ολομέλειας μετά τις διακοπές, ο Γ. Γεραπετρίτης είχε σύμφωνα με τις πληροφορίες την …φαεινή ιδέα να γίνει μια «ανασύνθεση» στις διαρκείς αλλά και τις ειδικές Επιτροπές, όπως η συγκεκριμένη. Ίσως μεσολαβήσει και κάποιος ανασχηματισμός – μαϊμού για να δικαιολογηθούν οι μετακινήσεις. Με αυτό το κόλπο πάντως σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους «ύποπτους» και «ανυπάκουους» γαλάζιους βουλευτές με πειθήνιους και εντελώς υποτακτικούς. Κι αν η Κεφαλογιάννη και ο Τζαβάρας πάνε για αντικατάσταση, κάποιους από τους υπόλοιπους που έχουν «ανοικτά θέματα» θα προσπαθήσουν να τους …διαπραγματευτούν, όπως τον Τραγάκη που θέλει να βάλει ως …κληρονόμο τον γιο του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply