Η “Armonia greca” από το Μεσολόγγι ταξίδεψε το ελληνόφωνο Σαλέντο στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής

Χιλιάδες θεατές, ελληνόφωνοι Ιταλοί και άλλοι επισκέπτες στο Σαλέντο, αρκετοί απο αυτούς με δάκρυα στα μάτια, χόρεψαν στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

Την περασμένη Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 το μουσικό σχήμα του Μεσολογγίου, “Armonia greca”, συμμετείχε για δεύτερη φορά, στο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας, “La notte della Taranta”, στο ελληνόφωνο χωριό Martano, με ένα πρόγραμμα από ελληνικά κλασικά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια Ελλήνων & Γκρεκάνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκις, Franco Corglianò κ.α.) συνοδευόμενη από Μεσολογγίτες χορευτές οι οποίοι χόρεψαν παραδοσιακούς & άλλους χορούς.

Πρόκειται για μια συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, από το 2015, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου (από τον οποίο ξεκίνησε η Armonia greca) & του γκρεκάνικου πολιτιστικού Συλλόγου “Nuova Koinè” του ελληνοφώνου χωριού Castrignano dei greci, που ενισχύθηκαν με σχολικές ανταλλαγές μεταξύ Σχολείων του Μεσολογγίου και του Σαλέντο, εδραιώθηκαν με την αδελφοποίηση του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina (Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου) και κορυφώθηκαν με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαλέντο (Απρίλιος 2022), της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν, ο Μεσολογγίτης μαέστρος του σχήματος, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο επίσης Μεσολογγίτης σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης.

Τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη συνόδευσαν, ο Τάκης Φωλιάς στο μπάσο, ο Γιάννης Μπέλλος στο μπουζούκι, ο Βαγγέλης Ροδίτης στα κρουστά, ο Κώστας Πατσιαλός στο πιάνο, ο Ανδρέας Χασιώτης στην τρομπέτα και η Αλεξάνδρα Χασιώτη στο κλαρίνο, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν, η Ευγενία Γρέντζελου, η Ερμίνα Ταρατσά, η Ελένη Πισμοπούλου & ο Λευτέρης Δακαλάκης.

Το χορευτικό σχήμα αποτελούμενο από τον Γιώργο Σκούρα, την Ελένη Γκιάφη, την Νίκη Καρανίκα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καραβασίλη, κατάφερε να συγκινήσει το πολυπληθές κοινό το οποίο συμμετείχε με αδιάλειπτο χορό.

Η ελληνική απόστολή από την Ι. Π. Μεσολογγίου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο του Martano, Fabio Tarantino, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του σχήματος, μίλησε από καρδιάς για την αγάπη του για το Μεσολόγγι, ενθυμούμενος τις συγκινητικές στιγμές που βίωσε κατά την Τελετή της Αδελφοποίησης του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina (Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου).

Τέλος, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 το πρωί, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ1, φιλοξένησε – σε απ’ευθείας σύνδεση με το ελληνόφωνο χωριό Castrignano de’greci – τον Μεσολογγίτη μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη και τον επίσης Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη οι οποίοι αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της “Armonia greca” στο Φεστιβάλ καθώς και στις επικείμενες πολιτιστικές δράσεις με σημαντικότερη την Έκθεση ζωγραφικής & γλυπτικής του γκρεκόφωνου Ιταλού δημιουργού, Fernando Pensa, στην Ι. Π. Μεσολογγίου τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”.

Χορηγός επικοινωνίας των δράσεων είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ καθώς και ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση