«Θερμό» επεισόδιο: Ψάχνονται για ένταση και… ατύχημα οι Τούρκοι – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ανήθικη προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και προκλητικές ενέργειες επί του πεδίου από τους Τούρκους – Άμεσες απαντήσεις από την ελληνική διπλωματία και επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.

Στις 23 Μαΐου 2006, τέσσερα ελληνικά F-16 λαμβάνουν εντολή να απογειωθούν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση – αναχαίτιση έξι τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300. Οι Έλληνες χειριστές, μεταξύ αυτών και ο ήρωας Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, το γνώριζαν αυτό και είχαν αποστολή να εμποδίσουν τους Τούρκους να φτάσουν ανοιχτά της Κρήτης.

Η συνέχεια λίγο ως πολύ είναι γνωστή… στις 12.43, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποιώντας δολοφονικό ελιγμό ρίχνει κυριολεκτικά το μαχητικό αεροσκάφος του πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους F-16 που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.

Ανάλογες επικίνδυνες καταστάσεις επιθυμούν να δημιουργήσουν καθημερινά οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ώστε να προκαλέσουν «θερμό» επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες. Μάλιστα, το τουρκικό καθεστώς φαίνεται πως έχει στοχοποιήσει και πάλι την ίδια περιοχή, μεταξύ Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου, θέλοντας να αποδείξει ότι τα μαχητικά τους «λοκάρονται» από τους ελληνικούς S-300. Με τον τρόπο αυτό νομίζουν πως θα πείσουν τη Δύση ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εναντίον μιας «συμμαχικής» χώρας, ζητώντας την απόσυρσή τους και αποδυναμώνοντας το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι δεν τους δίνει F-16 εξαιτίας της απόκτησης των S-400.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Ερντογάν, ότι τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο στόχαστρο της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, θέλοντας να δικαιολογήσει την επόμενη φράση του πως «η Τουρκία θα αντιδράσει, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα». Βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος «ξέχασε» να μας πει τι δουλειά είχαν τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και τους λόγους που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών…

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων δημοσιευμάτων κατά της χώρας μας, για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, ακόμα και για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα και να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως θύτη. Το αφήγημα μάλιστα της «ελληνικής προκλητικότητας και παραβατικότητας» ετοιμάζονται οι Τούρκοι να… αναδείξουν και στο ΝΑΤΟ καταθέτοντας δήθεν ντοκουμέντα για το «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών από τη «συμμαχική» ελληνική αεράμυνα.

Στην Αθήνα δεν «τσιμπάνε» στις προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος. Με νηφαλιότητα και σοβαρά επιχειρήματα η ελληνική διπλωματία δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, «σβήνοντας» μία προς μία τις τουρκικές αιτιάσεις. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα απόρθητο τείχος σε όλο το Αιγαίο, ελέγχοντας πλήρως όλα τα σημεία «κλειδιά» και κυριολεκτικά περιμένοντας κάθε κίνηση των Τούρκων.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» όσοι παρενοχλούν τουρκικά αεροσκάφη και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες μπαίνουν οπλισμένα στο FIR Αθηνών προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα, με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να εφιστά την προσοχή των Ελλήνων πιλότων που τίθενται καθημερινά αντιμέτωποι με τους άπειρους, «ατζαμήδες» και επικίνδυνους Τούρκους χειριστές.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις λόγω και έργω, επιζητώντας το συντομότερο ένα «θερμό» επεισόδιο που θα μας σύρει άρον άρον σε συνομιλίες όπου εκεί θα θέσουν τις απαράδεκτες και παράνομες απαιτήσεις τους με το πιστόλι επάνω στο τραπέζι. Ίσως, σκέφτεται ο Ερντογάν, πως είναι και ο μόνος τρόπος για να παρουσιάσει μια νίκη εναντίον της Ελλάδας και να πείσει το φανατισμένο εσωτερικό του ακροατήριο να τον ψηφίσει στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.

Για να έρθει όμως αυτή νίκη θα πρέπει πρώτα να επικρατήσουν επί του πεδίου, εκεί που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία διάθεση για παιχνίδια. Οι τρεις Κλάδοι είναι σε μόνιμη κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ελέγχοντας κάθε κίνηση στα τουρκικά παράλια, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων να διαμορφώνουν κάθε μέρα την στρατηγική και την τακτική τους, ανάλογα με τι εξελίξεις. Οι οδηγίες που δίνονται είναι σαφείς για κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς… από τις εξόδους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής τους, μέχρι την πιο μικρή βάρκα Τούρκου ψαρά που θα βγει στα ανοιχτά.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, με την ρητορική των Τούρκων να γίνεται ακόμα πιο ακραία και τις προκλήσεις επί του πεδίου να εντείνονται. Απαιτείται ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, στοιχεία που διαθέτουν στον ύψιστο βαθμό αυτή την περίοδο και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς.

Πηγή

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση