«Σπίτι μου»: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα φτηνής στέγασης για νέους

Στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα δηλαδή φθηνής στέγασης που επικεντρώνεται στους νέους και το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 12:00, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα δηλαδή που αφορά τη φθηνή στέγαση κυρίως των νέων και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τις ανακοινώσεις θα κάνουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα είναι ύψους 1,7 δις ευρώ ενώ θα αφορά περισσότερους από 100.000 δικαιούχους. Οι δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο, ενώ οι πιο χρονοβόρες θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Μητσοτάκης στο Newsbomb: «Επεξεργασμένο το πρόγραμμα, άμεσα οι δράσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει σχετικά με το πρόγραμμα:

«Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα. Το πρόγραμμα με το επιτόκιο του δανείου, η αύξηση του ορίου της Golden Visa για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός θα είναι άμεσα. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

Με τη διπλή επιδότηση σε όσους φοιτητές συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρους που με ΣΔΙΤ μπορούν να δοθούν σε πολύ χαμηλό τίμημα. Σημαντική και η κοινωνική αντιπαροχή. Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική.

Έχουμε πάρα πολλά διαμερίσματα κλειστά. Πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Το σχέδιο είναι επεξεργασμένο, οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση, επεξεργασμένη, είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω σοβαρά».

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, όσο και το οικονομικό επιτελείο στην εξειδίκευση των μέτρων, τα μέτρα σχετικά με τη στέγαση έχουν ως εξής:

1. Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού – στεγαστικού επιδόματος. Εξειδικεύσεις τις επόμενες ημέρες. Από τα 1000 στα 1500 ευρώ ετησίως.

2. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά 40.000 νέους.

3. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Σκοπός αύξηση αξιοποιήσιμων κατοικιών, επιδοτείται στο 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

4. Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και για νέα ζευγάρια ως 39 ετών.

5. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας.

6. Θεσμοθέτηση εργαλείου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Κοινωνική αντιπαροχή.

7. Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία». Μίσθωμα από το κράτος ιδιωτικών ακινήτων για να τα διαθέσει σε ευάλωτους δικαιούχους.

8. Αύξηση του ορίου για την Golden Visa από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση