«Έκοψαν» το επίδομα αναπηρίας σε έφηβο χωρίς χέρι – Η απάντηση του ΕΦΚΑ

Μια ιστορία που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και ταυτόχρονα καταδεικνύει την «τρέλα» της γραφειοκρατίας και των άστοχων κρατικών αποφάσεων. Έκοψαν το επίδομα αναπηρίας σε 15χρονο χωρίς χέρι από τον αγκώνα και κάτω.

Ο εγγονός του κ. Λευτέρη Βλάχου γεννήθηκε το 2007 και όταν η μητέρα του ήταν έγκυος 5 μηνών διαπιστώθηκε ότι δεν είχε το χέρι του από τον αγκώνα και κάτω.

Η περιγραφή του κ. Βλάχου στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή συγκλονίζει. Όπως είπε, λίγο αργότερα η οικογένεια του παιδιού κίνησε μια διαδικασία για ένα τεχνητό μέλος, το οποίο κόστιζε 13.000 ευρώ.

«Τρέχαμε στα υπουργεία και η γραφειοκρατία ήταν μεγάλη. Μας είπαν τελικά «πάρτε το μέλος όσο κοστίζει και θα καλύψουμε το κόστος μετά». Τελικά ούτε τα μισά δεν πήραμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο κ. Βλάχος εξήγησε ότι «έως το 2014 λόγω αναπηρίας κατά 67% το παιδί έπαιρνε επίδομα. Τότε επειδή άλλαξαν οι πίνακες και προβλεπόταν ότι για να έχει κάποιος αναπηρία σε ποσοστό 67% θα έπρεπε να τού λείπει το χέρι από τον αγκώνα και πάνω «κόπηκε» το επίδομα. Πήγαμε με την κόρη μου στα ΚΕΠΑ στην Πειραιώς και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και δεν βγάλαμε άκρη πουθενά».

Σήμερα το παιδί είναι κοντά στα 15 έτη και πρόσφατα είπε στον παππού του «έτσι γεννήθηκα» και επειδή παίζει μπάσκετ, του είπε «αν είχα το χέρι μου θα έπαιζα πολύ καλό μπάσκετ».

Τσάπαλος: Είναι παράλογο να μην υπάρχει στη λίστα η πρόβλεψη της συγκεκριμένης αναπηρίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην εκπομπή τόνισε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα παθήσεων που καταρτίζουν γιατροί ώστε μόλις οι πολίτες περνούν από επιτροπές ΚΕΠΑ να βγαίνει το ποσοστό αναπηρίας και να παίρνουν συντάξεις και διάφορες παροχές ή επιδόματα. Προφανώς από όσα μας είπε ο κ. Βλάχος καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει στη λίστα το να μην έχει το χέρι του κάποιος από τον αγκώνα και κάτω. Φυσικά και είναι παράλογο να μην υπάρχει. Όμως, δεν είναι δουλειά του ΕΦΚΑ και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Είναι δουλειά γιατρών. Θα είμαι ο πρώτος όμως, που θα μιλήσει με το υπουργείο και θα εισηγηθώ ώστε να ενταχθεί και αυτή η πρόβλεψη αναπηρίας στη λίστα ώστε να μπορέσει ο συμπολίτης μας να πάρει το επίδομα αναπηρίας».

Πηγή

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση