Χάνει δύο έδρες η Αιτωλοακαρνανία και από μία Αχαΐα και Ηλεία

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τον Πύργο όπου βρέθηκε χθες (28.10.22) ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης και οριστικά με τη νέα απογραφή, κάτι που σημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα θα απολέσει τέσσερις έδρες, μια στην Ηλεία, μια στην Αχαΐα και δύο στην Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά στην ενσωμάτωση των προβλέψεων του ισχύοντος εκλογικού νόμου για την κατανομή των εδρών των ομογενών και ενόψει του γεγονότος ότι αυτό συνδέεται με το ζήτημα της απογραφής, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «αυτό προϋποθέτει την ανακατανομή των εδρών με βάση τα τελευταία απογραφικά αποτελέσματα και ενόψει του ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της απογραφής και να έχει γίνει η κατανομή των εδρών. Για να μην εκδοθούν δύο Προεδρικά Διατάγματα θα τα ενοποιήσουμε και θα κάνουμε όλη την κατανομή σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του εξωτερικού και σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της απογραφής».

Αυτοδιοικητικές εκλογές

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους κατά τα οριζόμενα στο νόμο» τόνισε ο κ.Βορίδης και παρακίνησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην γινόμαστε σχολιαστές δημοσιευμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πει ποτέ ότι υπήρχε πρόθεσή να αλλάξει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Βάσει των ανωτέρω, οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 ο πρώτος γύρος και στις 15 του ίδιου μήνα όπου χρειαστεί ο δεύτερος, ενώ οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πηγή: patrisnews.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply