Αρδευτικό Αμφιλοχίας – Βάλτου : Παρέλαβε τις μελέτες το Υπουργείο, έρχεται η δημοπράτηση

Θα είναι το πρώτο αρδευτικό έργο νέας γενιάς που θα προχωρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα νέας γενιάς αρδευτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία με πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά αποσκοπούν όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, που βρίσκονται σε πολυδεκαετή εγκατάλειψη, αλλά και στην επέκτασή τους με στόχο να αυξηθούν οι αρδευόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς η Αιτωλοακαρνανία έχει το παράδοξο να έχει πλεόνασμα υδατικών πόρων, όμως ένα σημαντικό μέρος των αγροτικών εκτάσεων δεν αρδεύεται.

Το κύριο βάρος των έργων αυτών έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που ήδη μελετά τα έργα για τα δίκτυα 29 ΤΟΕΒ της περιοχής. Τα έργα αυτά συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο το πρώτο εγγειοβελτιωτικό έργο που θα λάβει σάρκα και οστά θα είναι ένα άλλο έργο που εδώ και καιρό προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών μέσω της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων. Ο λόγος για τα «εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου» προϋπολογισμού 82εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12,2 εκατ. αφορούν απαλλοτριώσεις) που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr μόλις την 1η Νοεμβρίου το Υπουργείο Υποδομών παρέλαβε από το Τεχνικό Σύμβουλο στον οποίο είχε αναθέσει την ωρίμανση του έργο το σύνολο των μελετών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά και θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2024 να έχει εκτελεστεί το 60% της συνολικής αξίας του και στο τέλος του 2025 το σύνολο του έργου. Αναμένεται λοιπόν στα τέλη του έτους ή το πολύ στις αρχές του 2023 η δημοπράτηση του έργου.

Τι θα κατασκευαστεί

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού,
• Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης,
• Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m,
• Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές,
• Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν,
• Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων
• Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης,
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 11.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α΄ φάσης περιοχών Βάλτου, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3,
• Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης,
• Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1,
• Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης,
• Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες,
• Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα
• Έργα αγροτικής οδοποιίας
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Πάνω από 170 εκατ. ευρώ από το «Ύδωρ 2.0»

Με στόχο να προστεθούν περίπου 175.000 στρέμματα αρδευόμενων εκτάσεων στην Αιτωλοακαρνανία μέσα από πόρους του νέου ΕΣΠΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά ήδη των εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αρδευτικών δικτυών σε 29 ΤΟΕΒ (Kατοχής- Νεοχωρίου – Μεσολογγίου – Ευηνοχωρίου- Λεσινίου –Χρυσοβεργίου – Παναιτωλίου – Καλυβίων – Μακρυνείας – Λυσιμαχίας – Πάμφιας- Αγίου Βλασίου- Παραβόλας- Καινούργιου – Οζερού – Τρύπου Ξυνοροδιάς- Σκουτεράς- πεδιάδας Αγρινίου- Αβαρίκου Ανάληψης- Κάτω Χρυσοβίτσας – Θέρμου – αρδευτική περιοχή Αγίας Σοφίας- Φυτειών – Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου- ΤΟΕΒ Τρικόρφου – ΤΟΕΒ Γαλατά – Κατούνα – περιοχή Χατζαίϊκα / άρδευση ελαιώνων- περιοχή Βρουβιανών). Το έργο αυτό θα κοστίσει 155 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΠΑΑ 2023-2027 και αφορά την άρδευση για 425.000 στρέμματα περίπου εκ των οποίων τα 175.000 αποτελούν νέες αρδεύσιμες εκτάσεις.

Επιπλέον μέσω του ίδιο προγράμματος θα προχωρήσει και το «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας» με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, που αφορά τις περιοχές Αιτωλικού – Κεφαλοβρύσου – Αγίου Ηλία – Αγγελοκάστρου & Σταμνάς.

Πηγή: agrinioculture.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση