Ζημιά 500.000 ευρώ στο κατάστημα ρολογιών – Με γάντια και τσιλιαδόρο

Στις 500.000 ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η ζημιά που προκάλεσαν οι ληστές στο κατάστημα ρολογιών της οδού Κολοκοτρώνη στην «καρδιά» της Αθήνας.

Ακόμα δεν έχει καταθέσει στην Ασφάλεια το αρμόδιο στέλεχος της εταιρίας για να γίνει ακριβής καταγραφή της αξίας των κλοπιμαίων, ωστόσο, η πρώτη εικόνα που έχουν οι Αρχές για τη συνολική ζημιά που υπέστη το κατάστημα δείχνει ότι αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά στο προφίλ των δραστών, μόνο ένας από τους τέσσερις μίλησε κατά τη διάρκεια της ληστείας. Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για άτομο που μιλούσε καλά ελληνικά. Και οι τέσσερις ληστές φορούσαν γάντια, γεγονός που μηδενίζει τις πιθανότητες εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι ελπίδες εναποτίθενται στον εντοπισμό γενετικού υλικού. Οι δύο ληστές φορούσαν κράνη και οι άλλοι δύο τζόκεϊ. Οι τρεις εισέβαλλαν στο κατάστημα και ο ένας έμεινε απ’ έξω έχοντας το ρόλο του «τσιλιαδόρου». Το Τμήμα Διαρρηκτών εντόπισε τη μία από τις δύο μηχανές διαφυγής, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η Αστυνομία γνωρίζει το δρομολόγιο διαφυγής της συμμορίας.

Η μοτοσικλέτα γίνεται το δεύτερο σημαντικό πειστήριο που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, μετά το σφυρί των δραστών που βρέθηκε μέσα στο κατάστημα.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το προηγούμενο διάστημα κάποιο μέλος της συμμορίας μπήκε στο κατάστημα και παρίστανε τον πελάτη που επιθυμεί να αγοράσει ρολόι ή κάποιο ακριβό κόσμημα. Ο στόχος, ωστόσο, δεν ήταν η αγορά ρολογιού αλλά η κατόπτευση του χώρου. Το «σκανάρισμα» των θέσεων των ακριβών και σπάνιων ρολογιών αλλά και των μέτρων ασφαλείας.

Για το λόγο αυτό οι αστυνομικοί «σαρώνουν» το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να διαπιστωθεί εάν κάποιος από τους πελάτες των προηγούμενων ημερών ήταν ύποπτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, αυτοί που αναλαμβάνουν την κατόπτευση αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους. Δεν θεωρείται απίθανο το ρόλο του «πελάτη» να ανέλαβε γυναίκα.

Παρά τις μαρτυρίες ότι τουλάχιστον ένα μέλος της σπείρας μιλούσε ελληνικά, ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι κάποιοι από τους ληστές να είναι «εισαγόμενοι», δηλαδή να ήρθαν στη χώρα μας για να πραγματοποιήσουν τη ληστεία και να φύγουν. Τα ρολόγια που κλάπηκαν φέρουν σειριακούς αριθμούς που τα καθιστούν «μοναδικά», δηλαδή δε μπορούν να πουληθούν πουθενά με νόμιμο τρόπο και δεν μπορούν να επισκευαστούν σε καμία επίσημη αντιπροσωπεία συντήρησης ρολογιών. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο τα ρολόγια αυτά να πουληθούν –ακόμα και στη «μαύρη» αγορά- καθώς το ρίσκο για τους δράστες είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Συνολικά κλάπηκαν 23 ρολόγια, ενώ ένας από τους τέσσερις δράστες φέρεται να είχε το ρόλο του αρχηγού. Έρευνα ανέλαβε το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, που στο παρελθόν έχει «ξηλώσει» μεγάλες σπείρες που «χτυπούσαν» κοσμηματοπωλεία και μάλιστα διεθνικού χαρακτήρα.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρό τους κατάστημα που βρίσκεται σε έναν από τους τέσσερις πιο κεντρικούς δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας και μάλιστα εν μέσω εορταστικής περιόδου. Δηλαδή, μίας περιόδου που το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο κόσμο. Το κατάστημα βρίσκεται απέναντι από την παλιά Βουλή στην οδό Κολοκοτρώνη.

Η δράση τους δείχνει σπείρα «επαγγελματιών», ενώ θύμισε στους αστυνομικούς τις κινηματογραφικές επιθέσεις που έκαναν οι «Ροζ Πάνθηρες». «Χτύπησαν» με γρήγορες κινήσεις, πήραν τα κλοπιμαία και εξαφανίστηκαν από δρόμους όπου περιπολούν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ήξεραν ότι οι δρόμοι της Αθήνας είναι μποτιλιαρισμένοι και γι’ αυτό χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτες για τη διαφυγή τους. Όταν εμφανίστηκαν με τις κουκούλες έξω από το κατάστημα, απείλησαν και χτύπησαν τον φύλακα για να μπουν στο εσωτερικό. Το κατάστημα διαθέτει πόρτες ασφαλείας και συστήματα συναγερμού.

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση