Πάτρα – Ζαχαροπλαστεία: Ξέχασαν τα παλιά οι καταναλωτές – Ζητούν γλυκά με το τεμάχιο

Στη δίνη των επιπτώσεων της ακρίβειας έχουν πέσει και τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας, που φέτος βλέπουν την κίνηση των εορτών, να έχει συμπιεστεί χρονικά.

Οι τιμές σε σχέση με πέρσι, τόσο σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες όσο και σε τσουρέκια και βασιλόπιτες, είναι αυξημένες, τουλάχιστον κατά 10%.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Αχαΐας Ταξιάρχης Κάππας, δήλωσε στην «Π» ότι η κίνηση στα καταστήματα του κλάδου τουλάχιστον στην Πάτρα, ξεκίνησε δειλά – δειλά και ο λόγος είναι προφανής. Οι καταναλωτές προσπαθούν να καλύψουν πρώτα τις ανάγκες για το τραπέζι των Χριστουγέννων και σε δεύτερο χρόνο θα φροντίσουν και για τα γλυκά.

Πάντως, οι παραγγελίες για το διήμερο 24-25 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει και από σήμερα, όπως είπε ο κ. Κάππας, η κίνηση θα ανέβει και στα ζαχαροπλαστεία. Μάλιστα, οι επαγγελματίες του κλάδου, θεωρούν ότι φέτος οι παραγγελίες για τα σπίτια θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες γλυκών, γιατί αυτά τα Χριστούγεννα γίνονται χωρίς περιορισμούς της πανδημίας, οπότε θα μεγαλώσουν και τα εορταστικά τραπέζια.

Οι παραγγελίες που δίνονται για τις ημέρες των Χριστουγέννων, συνήθως περιλαμβάνουν τούρτες, σιροπιαστά γλυκά ή και ειδικές παραγγελίες, λόγω της μεγάλης γιορτής.

Επίσης, τα ζαχαροπλαστεία περιμένουν μεγάλη κίνηση και για γλυκά επισκέψεων, που αναμένεται να είναι και αυτές αυξημένες για τους ίδιους λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Κάππας, τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας διαθέτουν ποιοτικά και φρέσκα γλυκά.

Αυτό που χαρακτήρισε όμως, τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, είναι ο περιορισμός στις αγορές των κλασικών γλυκών αυτών των ημερών. Οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, με το τεμάχιο και όχι με το βάρος, είπε ο Ταξιάρχης Κάππας. «Μας ζητούν τρία, τέσσερα ή πέντε τεμάχια και όχι μισό κιλό όπως κάποτε. Δηλαδή, αυτό που κάποτε κοροϊδεύαμε, όταν βλέπαμε τουρίστες να παραγγέλνουν μια φέτα καρπούζι, το ζούμε σήμερα εμείς εδώ, στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών.

Τον ρωτήσαμε, γιατί γίνεται αυτό; Εχουν ακριβύνει τόσο πολύ τα μελομακάρονα; Οχι, ήταν η απάντηση του. Υπήρξαν κάποιες ανατιμήσεις, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν και σήμερα μελομακάρονα σε προσιτές τιμές, όμως, δεν του περισσεύουν χρήματα λόγω της ακρίβειας και βάζει σε δεύτερη μοίρα την αγορά των γλυκών.

Ο Κώστας Τηλιγάδης, δήλωσε στην «Π» για την εικόνα στους Φούρνους της Πάτρας.  ότι από χθες ξεκίνησε η κίνηση στα καταστήματα, λόγω της πληρωμής των δώρων και των επιδομάτων. Παρ΄ όλα αυτά, ο τζίρος του Δεκεμβρίου είναι πολύ πεσμένος, ακολουθώντας την ίδια πορεία εδώ και μήνες, είπε.  Τα γλυκά και τα προϊόντα αρτοποιίας είχαν και αυτά μια ανατίμηση 10-20%, αλλά και σε είδη που έμειναν με περσινές τιμές, ο κόσμος ήταν πολύ επιφυλακτικός. «Οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες και υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο, μην μείνει χωρίς χρήματα μέσα στις γιορτές και συγκρατείται στις αγορές» είπε.  Οσον αφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης; «Με μια ημέρα δεν σώζεται η κατάσταση. Ο Δεκέμβρης, σε άλλες εποχές ήταν ο μήνας που μας έσωσε και μπορούσαμε να ρεφάρουμε. Φέτος, όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά βλέπουμε μια διαρκή πτώση στον τζίρο. Δεν σηκώνει κεφάλι καθόλου. Περιμένουμε τώρα τους νέους λογαριασμούς στο ρεύμα, να κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα» είπε ο Κ.Τηλιγάδης.

pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση