Πάτρα: «Χάος» στα δικαστήρια με δεκάδες αναβολές δικών – Συνεχίζεται η αποχή «μαμούθ» των δικηγόρων

Δεκάδες ποινικές υποθέσεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα έχουν οδηγηθεί μέχρι σήμερα σε αναβολή στο Εφετείο της Πάτρας, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας από αυτές τις δίκες.

Αφορμή αποτέλεσε η διάταξη που εισήχθη αιφνιδιαστικά πριν από έναν χρόνο περίπου στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187 παρ. 6) και επιβάλλει τη φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, εφόσον εμπεριέχει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ή της συμμορίας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος καταδικαστεί ακόμα και για πλημμέλημα, οδηγείται υποχρεωτικά στη φυλακή χωρίς να έχει καμία δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι το εφετείο.

Οι δικηγόροι είναι αμετακίνητοι και απέχουν από τον περασμένο Απρίλιο έχοντας λάβει απόφαση παράτασης μέχρι τις 31 Μαρτίου, ζητώντας την αλλαγή της επίμαχης διάταξης που καταγγέλλεται ως αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι η υποχρεωτική φυλάκιση χωρίς αναστολή μέχρι το εφετείο, συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, ζητώντας να τροποποιηθεί.

Αθανάσιος Ζούπας

Οπως εξήγησε στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας, η τροποποίηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα έγινε αιφνιδιαστικά κατά παράβαση της ορθής νομοθέτησης και δίχως να προηγηθεί διαβούλευση και επεξεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τις αρμόδιες επιτροπές.

«Κάτω από την πίεση τραγικών γεγονότων, όταν σπεύδεις βιαστικά να νομοθετήσεις οδηγείσαι σε λάθος αποφάσεις» τόνισε ο κ. Ζούπας, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι παράλογη, εξαιρετικά δυσμενής και ανεπιεικής για πλημμελήματα και δημιουργεί καταστάσεις ανισορροπίας στην αρχή της αναλογικότητας του ποινικού δικαίου.

«Τουλάχιστον, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα της κρίσης στον δικαστή, για αναστολή εκτέλεσης της ποινής» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οδηγούνται σε αναβολή πολλές φορές, ακόμα και σοβαρές υποθέσεις. Προχθές για παράδειγμα, στο Τριμελές Εφετείο Πατρών αναβλήθηκαν όλες οι υποθέσεις που είχαν ως αντικείμενο τη συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ αυτών, ήταν και η περιβόητη υπόθεση διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Δικάζονται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως καταχραστές του Δημοσίου, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση μνημείων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Αφήστε μια απάντηση