Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Η στιγμή που η αρραβωνιαστικιά του καταρρέει πάνω από τον τάφο του σμηναγού

Ο τραγικός επίλογος του άτυχου νεαρού σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη γράφτηκε στο Νευροκόπι, όπου σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε η κηδεία του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom που συνετρίβη στην Ανδραβίδα.

Φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σμηναγό ενώ τραγική φιγούρα η σύντροφός του με την οποία ετοιμαζόταν να παντρευτεί.

kideia_tsatlakidi_arthro
tsatlakidis_kideia__6_

Η Μαρία, όπως φαίνεται  κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του αγαπημένου της, την ώρα που τον αποχαιρετούσε. Η νεαρή γυναίκα καθ΄όλη τη διάρκεια της τελετής, κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της τη φωτογραφία τους από τον αρραβώνα τους και ένα λευκό τριαντάφυλλο.

63dd0841df1b3
63dd084353937

Το νεαρό ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί τον Οκτώβριο και ετοίμαζαν τον γάμο τους. 

Το ύστατο χαίρε

Βουβός ο πόνος των οικείων του, με έναν συνάδελφό του και τον αδελφό του να τον αποχαιρετούν με επικήδειους, στο εσωτερικό του μικρού ιερού ναού, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, στη γενέτειρά του, στο ορεινό χωριό Γρανίτης της Δράμας.

Με τον εθνικό ύμνο, τρεις πυροβολισμούς στον αέρα και με τα χειροκροτήματα του κόσμου που με δάκρυα στα μάτια φώναζε «αθάνατος», ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη του δράματος λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Με χειροκροτήματα και ιαχές «Αθάνατος» έφτασε η σορός του 31χρονου στο Κοιμητήριο.

«Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σου πότισε με απεραντή θλίψη και ανείπωτο πόνο τις καρδιές της οικογένειας σου, των φίλων σου και των συναδέλφων σου στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σους στάθηκες κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου. Για 10 χρόνια υπηρέτησες στην 120 πτέρυγα αέρος και στην 117 ΠΜ. Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλινα φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο, τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσσευμα ψυχής χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχώριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα. Τη θύμισή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ηρώες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξίοτατό στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου», ανέφερε στον επικήδειό του, συνάδελφός του, με έκδηλη συγκίνηση.

tsatlakidis_kideia__3_
tsatlakidis_kideia__4_
tsatlakidis_kideia__2_
tsatlakidis_kideia__5_
tsatlakidis_kideia__6_
tsatlakidis_kideia__7_
tsatlakidis_kideia__8_
tsatlakidis_kideia__9_
tsatlakidis_kideia__10_
tsatlakidis_kideia__1_

Ακούστε το ηχητικό από τον επικήδειο του συναδέλφου:

Βαθιά συγκινητικός ήταν ο επικήδειος λόγος του αδερφού του σμηναγού, ο οποίος είπε: «Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες πότε μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την προσπάθεια να καταφέρει ένας άνθρωπος αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε (σ.σ. υποσμηναγός Τουρούτσικας) σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι».

Ακούστε το ηχητικό από τον επικήδειο του αδερφού:

Στην εξόδιο ακολουθία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Της πομπής που μετέφερε τη σορό του άτυχου σμηναγού στον ιερό ναό Παμμεγιστών Ταξιαρχών, στον Γρανίτη Δράμας, προπορευόταν αξιωματικός – συνάδελφός του, που κρατούσε το ξίφος και το πηλήκιό του και ο οποίος τον Οκτώβριο θα γινόταν κουμπάρος στον γάμο του.

Από το πρωί, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα σε όλη την περιοχή και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Τραγική φιγούρα, η μητέρα του 31χρονου πιλότου, η οποία, καθώς προχωρούσε προς την εκκλησία ψιθύριζε «ψηλά, ψηλά» και κοίταζε τον ουρανό. Στις 10 έφτασε και η σύντροφος του αδικοχαμένου πιλότου, κρατώντας μία φωτογραφία του στα χέρια της. 

protothema.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση