Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Φαρισαίος ζούσε την κόλαση της αλαζονείας και της αυτοδικαίωσής του»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Αγρινίου ιερούργησε σήμερα, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα τριών κεκοιμημένων ενοριτών. Επίσης χειροθέτησε δύο νέους αναγνώστες, τους μαθητές κ. Γρηγόριο Κατσιάδα και κ. Αριστείδη Ζαρκανίτη στους οποίους ευχήθηκε να διακονούν με ήθος, ταπείνωση και ευλάβεια τον Επίσκοπό τους και την Εκκλησία∙ να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και να αποτελούν υποδείγματα στο σχολικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο στους πιστούς που κατέκλυσαν των Ιερό Ναό ανέλυσε την πορεία του Φαρισαίου της ευαγγελικής παραβολής. Τόνισε, ότι ενώ η πρόθεση και ο σκοπός του ήταν καλά, εντούτοις ο τρόπος που προσεύχεται και που αντιλαμβάνεται τον Θεό αποδεικνύει το τεράστιο χάσμα πού τον χωρίζει από το Θεό, από τους συνανθρώπους του, αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό του. Ανέλυσε τα αρνητικά χαρακτηριστικά της φαρισαϊκής προσευχής, τονίζοντας, ότι ο Φαρισαίος ενώ μπορεί να είχε αρετές, είχε την αλαζονεία και τον εγωισμό μέσα στην καρδιά του και όπου κυριαρχεί η υπερηφάνεια, όλες οι άλλες αρετές συνθλίβονται. Ο Φαρισαίος ζούσε την ψευδαίσθηση, ότι είναι ο υπέρ τέλειος, ζούσε την κόλαση της φιλαυτίας, της υπερηφάνειας, της αλαζονείας και της αυτοδικαίωσης του. Μέσα στο μυαλό του δεν μπορεί να υπάρχει ένας Θεός που να συγχωρεί την αμαρτία∙ δεν μπορεί ο Θεός να είναι Θεός της αγάπης.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του υπογράμμισε ότι η περίοδος του Τριωδίου μοιάζει με μία πνευματική κλίμακα. Κάθε Κυριακή ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι. Αυτή την Κυριακή ας θυμόμαστε, ότι δεν αρκεί μόνο να προσευχόμαστε, αλλά και πώς προσευχόμαστε; Δεν αρκεί μόνο να εκκλησιαζόμαστε, αλλά με τί συναίσθηση συμμετέχουμε στη Λατρεία της Εκκλησίας μας; Αυτή την Κυριακή ας εγκολπωθούμε την αρετή της ταπείνωσης και της αυτομεμψίας του Τελώνη και ας προσπαθήσουμε να απεγκλωβιστούμε από την φαρισαϊκή νοοτροπία, η οποία ποτέ δεν θα οδηγήσει την πνευματική μας ζωή σε καρποφορία και θα μας κρατά μακριά από τον Θεό της αγάπης.
Στην Θεία Λειτουργία έψαλλε κατανυκτικότατα η Βυζαντινή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του κ. Αριστόβουλου – Δημητρίου Μαστροσπύρου.
Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη της χορωδίας και τον Καθηγητή τους, αλλά και την Διευθύντρια, τους Υποδιευθυντές, τους Καθηγητές και όλους τους Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου για την σημερινή Θεία Λειτουργία. Εκ μέρους του Σχολείου τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε ο Καθηγητής κ. Μαστροσπύρος και η Διευθύντρια κ. Ευδοξία Μπεκούλη. Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στο Μουσικό Σχολείο μια εικόνα του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού και στα μέλη της χορωδίας από μια Καινή Διαθήκη.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/pn8XowH1FS8Cobbh7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση