Αστακός Τέρμιναλ: Project μισού δισ. ευρώ για Mega Yachts, κατοικίες, τουρισμό και commercial park

Το mega project

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο «Insider», ο επενδυτικός κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 10700/16-09-2022 αίτηση και την υπ’αριθ. 10711/13- 02-23 επικαιροποίηση αυτής. Η προτεινόμενη επένδυση αφορά στην ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.

Φορέας της Επένδυσης είναι η εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ η οποία αιτήθηκε ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1αβ), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 40 εκ. ευρώ, και ειδικότερα 524 εκατ., ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, 1.150 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ο φορέας επένδυσης σκοπεύει να υλοποιήσει στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου τη μεγαλύτερη μαρίνα φιλοξενίας Mega Yachts της Μεσογείου και με την επένδυση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ)

Επίσης, αιτείται να λάβει το κίνητρο χωροθέτησης του άρθρου 7 του Ν.4864/2021 σκοπεύοντας στην αξιοποίηση του ακινήτου με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του χωρικού εργαλείου «ΕΣΧΑΣΕ», το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021 επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, το κίνητρο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου του άρθρου 5 του Ν. 4864/2021, και το κίνητρο βοηθητικών και συνοδών έργων του άρθρου 6 του Ν. 4864/2021.

Το παρελθόν

Το insider έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό το project (ΕΔΩ) και στο κυοφορούμενο, πριν καιρό, deal ανάμεσα στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς και σε κονσόρτσιουμ εταιρειών και προσώπων που αποτελούνταν από στελέχη- μετόχους της Archirodon (όχι όμως ως εταιρεία), την A1 Yacht Trade (επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης γιοτ) και επενδυτικό fund από τον αραβικό κόλπο (Abu Dhabi ή Dubai). Επίσης, πρόσφατα αποκάλυψε ότι είναι ανάμεσα στις bankable επενδύσεις που «μπήκαν» στην λίστα χρηματοδότησης των τραπεζών και σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank (ASTAKOS TERMINAL – Alpha Bank and Piraeus Bank REO): Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία μαρίνας για σκάφη αναψυχής, πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων κτλ.).

karvasaras.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση