«Olympassmark»: Νέα εποχή για τα Αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας

Με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα αθλητικά σωματεία για την παρουσίαση του καινοτόμου εργαλείου «OLYMPIANLANDSPORTCLUBSPASSMARK».Το «Olympassmark» θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη οργάνωση και λειτουργία των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων.


Προηγήθηκαν άλλες δύο επιτυχημένες ημερίδες σε Πύργο και Αγρίνιο που Πρόκειται για ένα δυναμικό εργαλείο που ήδη αρχίζει να τυγχάνει ανταπόκρισης από τα σωματεία, τα οποία εγγράφονται στην πλατφόρμα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης τέθηκαν ερωτήματα από τους άμεσα εμπλεκόμενους και δόθηκαν απαντήσεις.


Την ημερίδα χαιρέτισε με μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού, Δημήτρης Νικολακόπουλος. Το «Olympassmark» παρουσίασε ο Βασίλης Τουντόπουλος, Managing Partner της Εταιρείας Συμβούλων MPDO, που ανέπτυξε και υλοποίησε την πλατφόρμα.


Γ. ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε σχετικά με το «Olympian Land Sport Clubs Passmark» ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια. «Μετράει ουσιαστικά την ποιότητα διακυβέρνησης και τις επιδόσεις των σωματείων χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους management» ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς και συμπλήρωσε: «Τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούμε πλέον και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αξιολόγηση των Ομοσπονδιών, το γνωστό πλέον πρόγραμμα «Χίλων». Αν δεν μετρήσεις κάτι άλλωστε, δεν μπορείς να το βελτιώσεις. Τα θέματα χρηστής διακυβέρνησης είναι πολύ ψηλά στην διεθνή αθλητική ατζέντα γιατί συνδέονται άμεσα με τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας. Και η Ελλάδα, και ειδικά η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει την Ολυμπία η οποία είναι και γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες, πρέπει να πρωταγωνιστεί στην προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού, κάτι που τα τελευταία χρόνια το έχουμε καταφέρει με την παρουσία μας στα Διεθνή Fora.To«OlympianLandSportClubsRassmark» είναι άλλο ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση της ανάπτυξης του αθλητισμού που είναι βιώσιμος και θεμελιωμένος σε υγιείς βάσεις.


Να δώσω λοιπόν συγχαρητήρια στον Βασίλη Τουντόπουλο, γνωστό μου από τα χρόνια που έπαιζε πόλο στον Ναυτικό όμιλο Πατρών στον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και βέβαια στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη που έχει καταλάβει τι αντιπροσωπεύει η περιοχή της Ολυμπίας και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο για τον εγχώριο αλλά για τον παγκόσμιο αθλητισμό.


Συνέργειες Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδιών, Αθλητικών Σωματείων και Ιδιωτικού Φορέα είναι άλλωστε το μυστικό της επιτυχίας», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.


Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει με πράξεις ότι στηρίζει την αθλητική οικογένεια, στέκεται δίπλα στα αθλητικά σωματεία αναγνωρίζοντας ότι είναι τα κύτταρα του ελληνικού αθλητικού συστήματος» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αρχή, έχει αποδείξει ότι αποδίδει έμφαση στον αθλητισμό, καθώς Ολυμπιακή Γη χωρίς αθλητισμό δεν υφίσταται.


«Αναγνωρίζουμε τη σπουδαία συμβολή των αθλητικών σωματείωνστην συστηματική αθλητική δραστηριότητα χιλιάδων νέων, γιατί προωθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και αποτελούν κοιτίδες αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας και αγάπης για τον αθλητισμό.Είμαστε δίπλα στα αθλητικά σωματεία και το αποδεικνύουμε με πράξεις.

Μας βλέπετε συνδιοργανωτές σε αθλητικές εκδηλώσεις, διεκδικητές αθλητικών διοργανώσεων, πρωταγωνιστές σε αθλητικά γεγονότα.Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και καλλιεργούμε τις συνθήκες για τοπική ανάπτυξη. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η σύζευξη του αθλητισμού μετην τοπική κοινωνία, αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και δημιουργεί μία δυνατή τοπική ταυτότητα»επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης
Σε ό,τι αφορά τηνεφαρμογή του προγράμματος OLYMPIAN LAND SPORT CLUBS PASSMARK – OLYMPASSMARK, όπως είπε αποτελεί μία πρωτοπόρα δράση η οποία απευθύνεται στα ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας. «Είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών οργανισμών.

Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να σας βοηθήσει να κερδίσετε το στοίχημα της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, να δείτε τα δυνατά σας σημεία, αλλά και τις αδυναμίες σας, να διασφαλίσετε τη νομιμότητα σας, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά και να αναζητήσετε νέους δρόμους και πόρους που θα βελτιώσουν την αειφόρο βιωσιμότητά σας.Έρχεται να βάλει τα αθλητικά σωματεία της Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή» εξήγησεο κ. Φαρμάκης.


Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ


«Σε συνέχεια της ομολογουμένως μεγάλης προσπάθειάς μας για την στήριξη του αθλητισμού και των ερασιτεχνικών σωματείων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτη στην χώρα έρχεται μέσω του προγράμματος Olympian Sport ClubsPassmark να δώσει στα αθλητικά σωματεία κίνητρά και εργαλείο για την αυτοεξέλιξή τους» ανέφερεχαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος. «Ένα πρόγραμμα πραγματικά καινοτόμο που εφόσον βρει την ανταπόκριση σας θα προσδώσει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα στα σωματεία μέσω της διασύνδεσης τους με την κοινωνική εταιρική ευθύνη, καθώς και θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη διοίκηση των αθλητικών οργανισμών» τόνισε.


«Επιθυμητοί στόχοι τους προγράμματος είναι η συλλογή χρήσιμων ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους , ο εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού και η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών» κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά.


Β. ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ «OLYMPASSMARK»
Ο Βασίλης Τουντόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Συμβούλων Διοίκησης MPDO, παρουσίασε το καινοτόμο εργαλείο «Olympassmark» και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων.«Η δημιουργία ενός εργαλείου αυτο-αξιολόγησης των αθλητικών συλλόγων, βελτιώνει την οργανωτική τους λειτουργία, διευκολύνει τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις-χορηγούς, αυξάνει τη βάση αθλουμένων τους και ενισχύει τη συμμετοχή των μελών και της κοινότητας» ανέφερε.
Σε σχέση με τη μεθοδολογία, πρόσθεσε ότι γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση και μελέτη των χαρακτηριστικών διοίκησης των αθλητικών φορέων και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την βελτίωσή τους. Επίσης γίνεται αποτύπωση και επεξεργασία των πρακτικών καλής διακυβέρνησης των αθλητικών φορέων σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ παράλληλα επιχειρείται και καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της διοίκησης αθλητικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
Στόχος του «Olympassmark» είναι η χρηματοδότηση των αθλητικών οργανισμών μέσω της “αριστείας” στα πλαίσια των πολιτικών CSR και ESG των επιχειρήσεων-χορηγών και η συλλογή χρήσιμων ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της ΠΔΕ για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Επιτυγχάνεται επίσης ο εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού, η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών, η εφαρμογή των βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης στους αθλητικούς φορείς της ΠΔΕ και η συμμόρφωση με τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό» επεσήμανε ο κ Τουντόπουλος.
 Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τα αθλητικά Σωματεία, αυτά συμπυκνώνονται στην μεταφορά τεχνογνωσίας, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διευκόλυνση προσέγγισης χορηγών, την αύξηση του αριθμού αθλουμένων, την ενίσχυση εσόδων Περιορισμός λειτουργικών εξόδων και τη συμμετοχή σε δίκτυα φορέων υποστήριξης Πιστοποίηση “αριστείας” olympassmark.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, περιφερειακώνενώσεων αθλητικών, σωματείων, συλλόγων και οργανισμών, καθώς επίσης αθλητές και προπονητές.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση