Μητσοτάκης για Τέμπη: Όλοι φταίμε για την τραγωδία – Η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα Τέμπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι «όλοι φταίμε για την τραγωδία αλλά έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ’ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης».

ΒΙΝΤΕΟ

«Όλοι φταίμε», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του. «Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», τόνισε. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω». Υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με κέντρο την ασφάλεια.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα είναι η προοπτική επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων των επόμενο διάστημα, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να παρουσιάζει χθες ένα πλέγμα σχεδιασμών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα πρώτα σημεία από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 • Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων. Επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου.
 • Αναλαμβάνω την ευθύνη και λέω ότι δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων.
 • Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε εφαρμοστεί το δυστύχημα αυτό δεν θα είχε συμβεί.
  Και η τεχνολιογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο.
 • Και το γεγονός ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν είναι δικαιολογία κάνει και τον προσωπικό μου πόνο μεγαλύτερο καθώς δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό
 • Ολοι φταίμε.
 • Κυβερνήσεις και διοικήσεις που κατάντησαν το έργο γεφύρι της Άρτας και συντεχνίες
 • Η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας
  Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα.
 • Δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για την βελτίωση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους.
  Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα αυτό που αισθάνθηκαν όλοι. Οργή αλλά και ντροπή. Εχω ομως υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Αυτό υποσχέθηκαν σσην κυρία Ιωάννα Βούλγαρη μητέρα του νεκρού Σπύρου και αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί.
 • Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες
 • Προτεραιότητα στη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων
 • Τα τρένα μας θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κινούνται με μέγιστη ασφάλειας
 • Δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια αν χρειαστεί θα περιοριστούν τα δρομολόγια
 • Αυστηροποιούμε άμεσα το πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές
 • Ήδη έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις στο προσωπικό
 • Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης
  την επόμενο εβδομάδα χρονοδιαγράμματα
 • Εως το τέλος του καλοκαιριού το έργο θα έχει ολοκληρωθεί
 • Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση.
 • Οι νέοι μας που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν δίκιο. Ολοι μας βλέπουμε στα μάτια τους τα παιδιά μας, εκείνοι τους φίλους τους.
 • Η θλίψη να μην γίνει σπίθα νέου διχασμού. Στην ίδια χώρα σώθηκαν ζωές με την προληπτική μαστογραφία, που γίνεται χρήση άυλης συνταγογράφησης, οι σταθμάρχες και οι μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν
 • Οταν ήμουν βουλευτής, είχα έρθει σε σύγκρουση με εργατοπατέρες της δικής μας παράταξης. Οταν ήμουν υπουργός έδινα μάχη για την αξιολόγηση. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα.
  Σας ζητώ να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος και θα το ανατρέψουμε όσα εμπόδια και αν αντιμετωπίσουμε
  Το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα θα γίνει «Τώρα ή Ποτέ» για την αναγέννηση όλης της χώρας και η δική μας απάντηση είναι Τώρα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις αποζημιώσεις και την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να ανατρέψουν το «προβληματικό κράτος» παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν λέγοντας του ότι το «ποτέ ξανά» για την τραγωδία των Τεμπών θα πρέπει να μετατραπεί σε «τώρα ή ποτέ» και δίνοντας το σύνθημα ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν «τώρα».

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που διαρκεί. Θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν αλλά και προσωπικά. Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων» είπε ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε «αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Το γεγονός ότι το ψηφιακό αυτό σύστημα ελέγχου θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες από τώρα δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνει και τον προσωπικό μου πόνο μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό».

«Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε ας το ομολογήσουμε με θάρρος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοτας και τον ρόλο των συντεχνιών που εμπόδιζαν την αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό».

Αφήστε μια απάντηση