Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 το «τοπόσημο» της «Κάτω Αγορά» του Μεσολογγίου, η ποτοποιία ΤΡΙΚΕΝΕ, έχοντας συμπληρώσει 122 συναπτά έτη λειτουργία, ξεκινά ένα νέο ταξίδι.
Αυτό το νέο ταξίδι έχει ως αφετηρία του την πολύ επιτυχημένη αναπαλαίωσης του κτιρίου που στεγάζει την ποτοποιία. Αναπαλαίωση που έγινε με απόλυτο σεβασμό στη διάσωση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα της αναπαλαίωσης, προσαρμόζει το «σύγχρονο» του σήμερα στο χθες και μας προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην πολύχρονη διαδρομή της ποτοποιίας.
Σε ανάρτησή της η ποτοποιία ΤΡΙΚΕΝΕ για τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου κτιρίου της ποτοποιίας Τρικενέ αναφέρει:
«Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 ήταν μια ημέρα χαράς. Μια γιορτή για το μέλλον, για τη διατήρηση των αναμνήσεών μας και τη δημιουργία των νέων… εκεί δίπλα στον πάγκο με ένα ούζο και μεζέ.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μοιραστήκαμε αυτή την ημέρα μαζί σας, με τους συντοπίτες μας, με την πόλη μας, με τους φίλους μας!
Ευχαριστούμε θερμά όλους για την αγάπη και την πίστη που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια στο μαγαζί αλλά και στο ούζο Τρικενέ. Το ούζο από τον τόπο μας.
Η Ποτοποιία Τρικενέ ανήκει στους Μεσολογγίτες και θα συνεχίσει να είναι ένας τόπος
συνάντησης για όλους μας.
Εβίβα!
Εις το επανιδείν!»
Η ιστορία μας της Μεσολογγίτικης ποτοποιίας Τρικένε
Στα τέλη του 1700 η οικογένεια Τρικενέ μετακομίζει στο Μεσολόγγι, από την Κεφαλονιά. Μοναδική της προίκα μία συνταγή για ούζο. Ιδρυτές της ποτοποιίας ήταν τα αδέρφια Πάνος και Τάσος Τρικενές. Το πρώτο καζάνι λειτούργησε το 1901 στην οδό Δ. Μακρή, στην παλιά ψαραγορά.
Το καζάνι ήταν μέσα στο μαγαζί. Το ούζο έβγαινε από βραδύς για τις ανάγκες της ημέρας.
Το πρωτότυπο στέκι κοσμείται από τον παλαιό μαρμάρινο πάγκο που έχει πάνω του ανάγλυφα σημάδια από τα ποτήρια. Στον πεζόδρομο της πόλης, ανάμεσα στις μοντέρνες καφετέριες, το Ποτοπωλείο του Τρικενέ αντιστέκεται με τον δικό του τρόπο. Αντέχει απαράλλαχτο από το 1901, φτιάχνοντας και πουλώντας ούζο, λικέρ μαστίχα, μπανάνα, μέντα και κονιάκ. Για τη συνταγή του ούζου σας περιορίζουμε σε μία απλή αναφορά των μυρωδικών που χρησιμοποιεί …«γλυκάνισο, μάραθο, κολίανδρο και μπατιάνα».
Το ούζο Τρικενέ μπορείτε να το βρείτε εκτός από το Μεσολόγγι, τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ουζερί σε όλη την νότια Ελλάδα. Σήμερα το κρατούν ο κύριος Παντελής, γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας, μαζί με τη γυναίκα του Ελένη και τον γιο τους Τάσο.
Για την ιστορία να πούμε ότι οι μεσολογγίτες έρχονταν στο μαγαζί, που βρίσκονταν στην ψαραγορά, κατά το μεσημεράκι. Ήταν, γι’ αυτούς, μία στάση πριν από το μεσημεριανό φαγητό, αλλά και η ευκαιρία να πούνε δύο κουβέντες πριν να πάνε σπίτι. Το μαγαζί είχε ετερόκλητο κόσμο και ήταν διαταξικό. Παλιότερα το ούζο συνοδεύονταν από κάτι ελάχιστο, όπως πατάτα βραστή με μεσολογγίτικο αλάτι, ντομάτα, αγγουράκι και ραπανάκι.
Μπροστά στο μαρμάρινο πάγκο του, που διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1970, έσμιγαν σε κοινές παρέες δικηγόροι και ψαράδες, έμποροι και μεροκαματιάρηδες.
Το μαγαζί υπήρξε στέκι πνευματικών ανθρώπων της πόλης.
Ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης έλεγε πως εδώ είχε πιει το καλύτερο ούζο στην Ελλάδα. Γνήσιο άντρο φιλίας, το αποκαλούσε ο Σαράντος Καργάκος σε ένα παλιότερο κείμενό του. Το αλλοτινό αγαπημένο στέκι του Κωστή Παλαμά συνεχίζει ακάθεκτο στον χρόνο. Αν αναρωτηθείτε πως συνδέονται τα βιβλία ντόπιων συγγραφέων στη βιτρίνα του μαγαζιού με τα ποτά, ο κυρ Παντελής θα σας απαντήσει χαριτωμένα: Οινόπνευμα και πνεύμα κύριοι!