Δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές στο νομό «Αιτωλοακαρνανίας» (πίνακες)

Συμμετρική μείωση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με το 2019 καταγράφει το α΄ μέρος  της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr στη Δυτική Ελλάδα, που διεξήχθη από 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2023 με 1.454 ερωτηματολόγια.

Συγκεκριμένα, τα δύο κόμματα χάνουν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα, με αποτέλεσμα η διαφορά τους να παραμένει στο 1% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (32,5 έναντι 31,5% της ΝΔ).

Κερδισμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ(από 10,5 σε 12,5%) και το κόμμα Κασιδιάρη (από το 2,5 της ΧΑ το 2019 σε 4,5%), το οποίο μετρήθηκε, καθώς η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν την απαγόρευση του Αρείου Πάγου.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

-Στη ΝΔ η εκτίναξη του, επιλαχόντα το 2019, πρώην δημάρχου Ναυπάκτου Α. Παπαθανάση τον φέρνει στην δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο δεύτερος του 2019, Μ. Σαλμάς. Για την τρίτη, εκλόγιμη, θέση δίνουν μάχη στήθος με στήθος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός και ο, πρώτος του 2019, Κ. Καραγκόυνης.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και σύμβουλος του Α. Τσίπρα, Γρ. Θεοδωράκης, που κατεβαίνει πρώτη φορά υποψήφιος, κάνει την έκπληξη καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Τον ακολουθεί ο δεύτερος του 2019, Θ. Μωραΐτης και, ένα, επίσης, νέο πρόσωπο, Μ. Ζαμπάρας, ενώ ο , πρώτος του 2019, Γ. Βαρεμένος, φαίνεται ότι μένει αρκετά πίσω.

-Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , η πρώην περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Αγρινίου το 2019, Χρ. Σταράκα φαίνεται να κερδίζει τη μοναδική έδρα του κόμματος από τον εκλεγμένο βουλευτή του 2019, Δ. Κωνσταντόπουλο.

Αιτωλοακαρνανίας  

Στη επταεδρική αυτή περιφέρεια, η κατανομή των εδρών θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση που κάποιο από τα μικρά κόμματα καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό, εξέλιξη που πιθανώς θα στερούσε από το πρώτο κόμμα την τρίτη έδρα. Η έρευνα καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ στην περιφέρεια, κάτι που σημαίνει ότι η εκλογή τριών βουλευτών είναι το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν καταγράφεται σαφές προβάδισμα κάποιου υποψηφίου, ενώ για τις τρεις έδρες μάχονται τέσσερις υποψήφιοι: οι εκλεγμένοι το 2019 βουλευτές κ.κ. Καραγκούνης, Σαλμάς και Λιβανός και ο επιλαχών στις εκλογές του 2019 και πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παπαθανάσης, ο οποίος δείχνει να διπλασιάζει το ποσοστό των σταυρών που έλαβε το 2019 (από 16% σε 32% περίπου) (βλ. Πίνακα 9). Δε μοιάζει να είναι εύκολη η πρόβλεψη των τριών εκ των τεσσάρων αυτών προσώπων που θα λάβουν τις έδρες του κόμματος.

Πίνακας 9. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Αιτωλοακαρνανίας
%
ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ ΑΙΜΙΛΙΑ7
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ26
ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ27
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ32
ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ2
ΣΑΚΚΑΡΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ6
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ36
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ6
ΦΟΥΝΤΖΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ20
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα8
ΔΞ/ΔΑ1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των σταυρών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο αναμένεται να εκλεγούν δύο βουλευτές, όπως και το 2019. Στην κορυφή με ποσοστά της τάξης του 30%-35% των ψήφων εντοπίζονται τρεις υποψήφιοι, ο κ. Μωραϊτης -ένας εκ των δύο εκλεγμένων το 2019 βουλευτών του κόμματος- και δύο νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, οι κ.κ. Θεοδωράκης και Ζαμπάρας (βλ. Πίνακα 10). Δεν δύναται να προβλεφθεί η τελική κατάταξη των τριών στην κάλπη βάσει των ευρημάτων της παρούσας έρευνας. Σημειώνεται ότι χαμηλή καταγράφηκε η σταυροδοσία για τον κ. Βαρεμένο, εκλεγμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν είχε συγκεντρώσει περίπου το 30% των σταυρών του κόμματος.

Πίνακας 10. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Αιτωλοακαρνανίας
%
ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ20
ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΟΣ29
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ35
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ22
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΟΣ30
ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ14
ΤΣΙΜΠΛΗ ΕΙΡΗΝΗ12
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα3
ΔΞ/ΔΑ2

Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή της σταυροδοσίας για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα αναμένεται να κερδίσει μια έδρα στην περιφέρεια αυτή. Η έρευνα έδειξε σημαντικό προβάδισμα στην κα. Σταράκα, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, η οποία προηγείται με σημαντική διαφορά του κ. Κωνσταντόπουλου, εκλεγμένου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ το 2019 (βλ. Πίνακα 11).

Πίνακας 11. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Αιτωλοακαρνανίας
%
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ10
ΚΑΤΣΑΡΗ ΝΤΙΝΑ16
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ4
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ18
ΜΟΥΡΤΖΙΑΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ2
ΜΠΙΣΜΠΙΚΗ-ΚΟΝΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ2
ΠΙΣΤΙΟΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ10
ΣΤΑΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ44
ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ15
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα4
ΔΞ/ΔΑ2

Αφήστε μια απάντηση