Θυρανοίξια σήμερα στις 6 μμ. του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Χρυσοβέργι

Μια ιδιαίτερη τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα 15/5/2023, στις 6 το απόγευμα, στο Χρυσοβέργι.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο τον οποίο ανήγειρε  ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, στη μνήμη της μητέρας του Αθηνάς.

Στο σημείο που έχει κατασεκευαστεί ο ναός προϋπήρχαν ερείπια παλαιότερου Ναού, ο οποίος, σύμφωνα με τις διηγήσεις της μητέρας του κ. Μαυρομμάτη, ήταν αφιερωμένος και αυτός στον Άγιο Δημήτριο.

Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για την ανοικοδόμηση εκ θεμελίων του Ναού αυτού τον οποίο και θα αφιερώσει τον Μεγαλομάρτυρα αυτό της Ορθοδοξίας τελώντας με τον τρόπο αυτό ένα συμβολικό μνημόσυνο και προσφέροντας σε όλους τους Χριστιανούς τον περικαλλή αυτό ναό.

Συνεκδοχικά θυρανοίξια, ή και απλώς ανοίξια, ονομάζονται τα εγκαίνια ενός οποιουδήποτε χριστιανικού ναού.

Πιο συγκεκριμένα ωστόσο, και ως αρχική σημασία, τα θυρανοίξια είναι η φάση των εγκαινίων του ναού κατά την οποία ο τοπικός επίσκοπος (μητροπολίτης) ή άλλος, ανώτερος αρχιερέας που προΐσταται της ακολουθίας και της τελετής ανοίγει θριαμβευτικά τις πύλες του ναού ώστε να εισέλθει σε αυτόν η εκκλησιαστική πομπή.

Αυτό γίνεται αφού προηγηθούν τρεις περιφορές της πομπής γύρω από τον ναό, και αφού ο αρχιερέας απαγγείλει σε μορφή διαλόγου με τον αναγνώστη (ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού) τους στίχους 7 έως 10 του 23ου (κγ΄) Ψαλμού του Δαυίδ:
— ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.
— [8] τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;
— Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ.
[9] ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.
— [10] τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;
— Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.

Μετά την είσοδο της πομπής στον ναό, ο ναός αφιερώνεται στη λατρεία του Θεού.

Ειδικότερα στην Ορθοδοξία, η πλέον συνηθισμένη πρακτική είναι η τοποθέτηση λειψάνων αγίων κατά τα θυρανοίξια μέσα σε ειδική κρύπτη της Αγίας Τράπεζας, μια πράξη που ονομάζεται κατάθεσις ή καταθέσιον ή εγκαίνιον.

Η ακολουθία των εγκαινίων με τα θυρανοίξια εκτιμάται ότι είναι πολύ παλαιά, χρονολογούμενη από την εποχή αμέσως μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, τον 5ο αιώνα. Αναφέρεται ότι κατά τα δεύτερα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως (563), ο Πατριάρχης Ευτύχιος έφερε επάνω σε άμαξα τα άγια λείψανα, ενώ ο λαός και ο Αυτοκράτορας ακολουθούσαν την πομπή περπατώντας. Μνεία των θυρανοίξιων του ναού της Αγίας Σοφίας ανευρίσκεται και στα παλαιότερα μηνολόγια, στις 22 Δεκεμβρίου.

Η έννοια του «τάματος» είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ορθοδοξία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσής μας ως λαού. Στις σημερινές χαλεπές εποχές που διανύουμε η προσήλωση σε αρχές, αξίες και παραδόσεις αποτελεί φωτεινή πυξίδα που έχει οδηγήσει το Έθνος από αιώνων.

messolonghinews.gr

Αφήστε μια απάντηση