Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο – «Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή»

«Παγωμένος» ο Αλέξης Τσίπρας και χωρίς να χάσει πολύ χρόνο δήλωσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι δεν θα παραλάβει καν τη διερευνητική εντολή. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και όταν η εντολή φτάσει στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Κυρία Πρόεδρε όπως βλέπετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. 
Βεβαίως και εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.  Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα επακολουθήσει»

Η κ. Σακελλαροπούλου με τη σειρά της απάντησε: «Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με έναν σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

Καθώς έβγαινε από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε λόγο για οδυνηρό σοκ και ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Χθες (22/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή που του δόθηκε καθώς όπως είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ολοταχώς για τις επόμενες εκλογές

Ουσιαστικά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές που πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής πλέον, αλλά και ψηφοδέλτια με λίστα.

Την Κυριακή, 28 Μαΐου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής. Ακολούθως, την Τρίτη 30 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και θα ακολουθήσει η διάλυσή της το απόγευμα με το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, στο διάστημα μεταξύ Τρίτης 23 και Κυριακής 28 Μαΐου, θα γίνει ορισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με επικρατέστερο όνομα αυτό του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Τέλος, έως τις 7 Ιουνίου θα γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «ρίχνει» σε ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ για τη συντριπτική ήττα

Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, προκλήθηκε «πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Την αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έριξε το φταίξιμο για τη συντριβή του στα «κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Στα κόμματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών αλλά και μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων», ενώ καταγγέλλει ότι «άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Τσίπρας: «Οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ»

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωση του για το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής σημείωσε: «Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Νέα Δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι».

ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: «Δώσατε το φιλί της ζωής στον Μητσοτάκη – Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού»

Στις τοποθετήσεις αυτές απάντησε με σκληρή ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα μείνει στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης», σημειώνει ακόμα το ΠΑΣΟΚ.

reader.gr

Αφήστε μια απάντηση