Ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής του Τσίπρα – Ο οδικός χάρτης

Να ξεπεράσουν το σοκ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και να ξεκινήσουν άμεσα την δύσβατη πορεία για τη διαδοχή του, ετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου, καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις ημέρες, με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν επικοινωνήσει ελάχιστοι άνθρωποι. Τις σκέψεις του δεν τις γνώριζαν ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του, πόσο δε μάλλον, τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη που βρίσκονταν καθημερινά στα κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Το μόνο που επιβεβαιώθηκε από τα όσα συζητούσαν πρόσωπα με ρόλο στην Κουμουνδούρου μαζί του, ήταν τα περί «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο «παλιός» έκλεισε τον κύκλο του. Όμως, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το «νέο κόμμα» για το οποίο συζητούσαν μαζί του, δεν θα είχε τον ίδιο ως αρχηγό.

Πλέον, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, το βάρος πέφτει στα όργανα του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας- αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία μετατρέπεται σε Επιτροπή Συνεδρίου-, η οποία στη συνέχεια θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια.

Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός του Συνεδρίου. Αν θα έχει τον χαρακτήρα του «διαρκούς» ή του έκτακτου, θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή. Στη συνέχεια, θα οριστεί η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα- να εκλέξει νέο επικεφαλής της, έστω και για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή – άλλωστε η μάχη των προγραμματικών δηλώσεων βριλσκεται μπροστά μας.

Αυτό τον ρόλο θα κλειθεί να τον διαδραματίσει κάποιο έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτου.

Αλέξης Τσίπρας: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην ηγεσία

Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας στις έκτακτες ανακοινώσεις του από το Ζάππειο, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ζάππειο έκανε αναδρομή στην πορεία του στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ήμουν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός». Μάλιστα, τόνισε ότι για τρεις ημέρες δεν είχε επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του και κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, καθώς «πήρα την απόφαση έπειτα από τρεις μέρες από το μαξιλάρι μου».

Χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στον εαυτό σου, έχω πια την εμπειρία να μην τις λαμβάνω εν θερμώ, να αποφασίζω με ψυχραιμία, ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους».

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Και πρόσθεσε: «Δύσκολο πρωτόγνωρο αλλά ακόμη και πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό. Μίλησα για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, να ανανεώσουμε τολμηρά το δυναμικό μας».

Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις.
Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην ιστορία,
απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί,
απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα.
Απέναντι στον εαυτό σου.

Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν.

Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ.
Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω.
Να αποφασίζω με ψυχραιμία.
Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα.
Γιατί, ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους.
Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων το δικό μου ατομικό ορίζοντα.

Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια.
Και να ανοίξουμε συλλογικά, έναν επόμενο κύκλο.

Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό. Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης, να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά

Προσθέτω:
Την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί.

Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, που καλούνται να υπηρετήσουν ένα νέο όραμα, αφορούν προφανώς και μένα. Πρώτο μάλιστα εμένα, που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη.

Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Και είχα την τύχη και την τιμή, για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και τους συντρόφους μου, να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός.

Αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία που κάθε μέρα της ήταν μια μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή.

Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική μέρα για μένα, περήφανος για όσα πετύχαμε.
Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας.

Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε. Και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Αυτό το δύσκολο ταξίδι όμως είχε και συμβιβασμούς. Είχε και δύσκολες αποφάσεις.
Είχε και τραύματα. Είχε και φθορά.

Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι εμπειρίες του, οι επιτυχίες, τα λάθη του, οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας, αλλά κι εκείνες που χάσαμε, αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή.
Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή.
Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή.
Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα.

Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας.
Αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή.

Αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου. Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, την πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις. Το πιο συνηθισμένο.
Είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του.
Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.
Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας.
Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς.

Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του.
Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες.
Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος.
Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές.

Δεν το κρύβω ότι είμαι συγκινημένος.
Ότι αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα.
Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης.
Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα.
Να αποδείξω η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.
Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας.
Να σας αισθάνομαι δίπλα μου.
Το ταξίδι συνεχίζεται.
Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει.

Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου.
Και κάποιοι να λυπάστε.
Αλλά τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανένα μας.
Ό, τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.
Ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων.
Η πίστη στις αξίες μας.
Η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και την ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας.
Η αγάπη για τον άνθρωπο.
Η αλληλεγγύη.
Η ενότητα.
Το εμείς πάνω από το εγώ, είναι δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια.

Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Αυτό το σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

newsbomb.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση