Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Μέτρα για την προστασία των πολιτών

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ σύμφωνα με το οποίο παραμένει το θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων»

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή 16 Ιουλίου έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και τι να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» εξήγησε τι είναι η θερμοπληξία, πως προκαλείται και τι να κάνουμε εάν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον που εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα.

«Υπάρχει παρεξήγηση ότι η θερμοπληξία παρατηρείται μόνο όταν καθίσουμε στον ήλιο. Λάθος. Μπορεί να καθίσουμε σε πολύ καλή σκιά και αν μας βάλουν να καθίσουμε σε 40 – 45 βαθμούς θερμοκρασία, αργά η γρήγορα θα έχουμε διαταραχές και αν είμαστε ευάλωτοι μπορεί να κάνουμε θερμοπληξία και θερμικό κώμα, όπως λέγεται δηλαδή η θερμορύθμιση του σώματός μας δεν θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα θερμοκρασίας στα στενά όρια, τα οποία απαιτούνται ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές λειτουργίες του σώματός μας σωστά».

Όσο για τις ομάδες κινδύνου, που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο με τον καύσωνα, ο κ. Τζανάκης είπε: «Οι ομάδες κινδύνου δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, βαρύ βρογχικό άσθμα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή και άνθρωποι που έχουν και την καρδιά τους, αλλά μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό, ένα βρέφος το οποίο έχει δεν έχει αναπτύξει τέλεια το θερμό ρυθμιστικό του μηχανισμό. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα καρδιολογικά ή που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και βρίσκονται σε διουρητική αγωγή ή σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, όπως κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα».

Τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι που έχουν το αναπνευστικό αλλά πρωτευόντως το καρδιαγγειακό να πάσχει ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα, είναι επικίνδυνο να κάνουν πολύ γρήγορα θερμοπληξία ή θερμική νόσο, νόσο δηλαδή από θερμότητα, η οποία εκδηλώνεται από την αρχή με μια ελαφρά ζάλη, με έναν πονοκέφαλο, με δίψα, με ναυτία και εμετούς και συνεχεία» τόνισε

Τέλος, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως όποιος βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεται θερμοπληξία θα πρέπει πολύ γρήγορα να τον μεταφέρει σε κλιματιζόμενο μέρος. «Εάν δεν υπάρχει, να του κάνει ένα χλιαρό, όχι παγωμένο ντουζ και επίσης να του δώσει να πιει χυμούς. Ένας καλός χυμός θα είναι νεράκι με λίγο αλάτι και ζάχαρη – εφόσον δεν είμαστε διαβητικοί – ή με λίγο αλάτι. Μια πρέζα αλάτι σε ένα νερό έτσι ώστε να τον ενυδατώσει και να του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και βεβαίως εάν είναι πιο σοβαρά να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο μας», είπε.

Κλειστή σήμερα η Ακρόπολη από τις 12.00 έως τις 17.00

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Ακρόπολη λόγω του καύσωνα. Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σας ενημερώνει ότι σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες με τελευταία είσοδο στις 12.00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.00.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων»

Ωστόσο τουρίστες πήγαν στην Ακρόπολη παρά την αναστολή λειτουργίας της

Χωρίς delivery το μεσημέρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Ποιες ώρες ισχύει

Εκτός από τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέτρα πάρθηκαν και για τις υπηρεσίες delivery, όπου διακόπτονται από τις 12:00 μέχρι τις 17:00 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και, αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από τη στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του».

Ανάμεσα στα μέτρα, που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση, είναι:

 • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.
 • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
 • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση