Έρχονται 43άρια από την Πέμπτη – Πολύ θερμός ο Ιούλιος, λέει ο Γιάννης Καλλιάνος

Με μελτέμια και υψηλές θερμοκρασίες ξεκινά από αύριο Δευτέρα (17.7.2023) και αυτή η εβδομάδα ενώ αναμένεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ξανά στους 43 βαθμούς και σε κάποιες περιπτώσεις να τους ξεπερνάει. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα ακραία φαινόμενα…

Ο καλοκαιρινός καυτός καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να προειδοποιεί για έναν πολύ θερμό Ιούλιο γενικότερα. Αν και υποχωρεί ο καύσωνας, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα μελτέμια δημιουργούν ένα επικίνδυνο… κοκτέιλ.

Και αυτό γιατί είναι υψηλός ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εντάξει την Αττική, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, την Κρήτη και άλλα νησιά στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο.

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών κάνει λόγο και το meteo στην πρόβλεψή του για τον αυριανό καιρό, την ώρα που η ΕΜΥ αναφέρει στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ότι τα μελτέμια θα φτάσουν μέχρι και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο

«Πιο πολύ και από τον Κλέωνα ο νέος καύσωνας»

Το νέο κύμα καύσωνα θα κρατήσει πιο πολύ και από τον Κλέωνα, ο οποίος διήρκεσε περίπου 2 ημέρες, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Μπορεί να μην πιάσουμε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά δυσχεραίνει την κατάσταση η μεγάλη διάρκεια των θερμών ημερών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είχε αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «τελείωσε το πρώτο ημίχρονο» του καύσωνα και ότι έρχεται μια μίνι περίοδος δροσιάς με τα μελτέμια αλλά από την Πέμπτη και μετά «έχει ο Θεός». Παρ’ όλα αυτά, συνιστά «να ηρεμήσουμε» και το συνοδεύει με χαμογελαστό emoji.

Πράγματι, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι από την Πέμπτη και θα φτάσει μέχρι τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά περιπτώσεις μπορεί και να τους ξεπεράσει. Αυτό το νέο κύμα θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή, τονίζουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων.

«Υπομονή» συνιστά ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του στο Facebook, όπου εξηγεί την πορεία του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. «Πιθανότατα θα είναι πολύ θερμός ο Ιούλιος», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

«Μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (μέρος αυτών που αφορούν στην Αθήνα σας παραθέτω και σας εξηγώ διότι στα 1500 μέτρα γίνεται η μελέτη για την κίνηση των αερίων μαζών), μπορούμε να καταλάβουμε τα εξής ακόλουθα:

ΖΕΣΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7

  • Θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.
  • Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (προφανώς και στην Αττική) αλλά ασφαλώς και στο Αιγαίο
  • Στα Δυτικά επομένως αναμένονται 40-41°C ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα 37-38°C (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίζουν τους 34-35°C, εκτός των Επτανήσων που θα φτάνει στους 38-39°C.

ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/7

  • Μελετώντας την εικόνα, από την Πέμπτη 20/7 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23/7, οι θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 24/7

  • Από τη Δευτέρα 24/7 και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υπο-σενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή (κόκκινη γραμμή).

ΠΙΘΑΝΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟ ΙΟΥΛΙΟ

  • Δοθέντων όλων των παραπάνω αναλύσεων, το συμπέρασμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις 4 ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη.
  • Υπάρχει επομένως πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του».


Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση