Ευγενία Παπαευθυμίου – Φλώρου: Μουσείο Β. Κατράκη ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ…

Μουσείο Βάσως Κατράκη

Αιτωλικό 2023

Συνάδελφοι ευαισθητοποιημένοι από την προσπάθεια που ξεκίνησα πριν από λίγες μέρες, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Β. Κατράκη στο Αιτωλικό. Ένα Μουσείο στολίδι για τον τόπο μας και με επισκεψιμότητα από πολλά μέρη της χώρας μας αλλά και του  εξωτερικού. 

Αυτό που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτικό. 

Το Μουσείο είναι σε άθλια κατάσταση, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι πίνακες έχουν υποστεί φθορές που δεν γνωρίζω, ακόμα και με επέμβαση ειδικού συντηρητή, αν θα επανέλθουν και πάλι σε καλή κατάσταση. Έχουν κιτρινίσει από την υγρασία και είναι ορατή η ζημιά που έχουν υποστεί. Η προσπάθεια αφυγρανσης με συσκευές οικιακού τύπου, αποτυγχάνουν οποιουδήποτε αποτελέσματος από τη στιγμή μάλιστα, που είναι γεμάτες νερό και κλειστές. Το δάπεδο σε κάποια σημεία σπασμένο, τα τζάμια με αράχνες και οι περισσότερες εξωτερικές προθήκες σπασμένες, με ορατό τον κίνδυνο ατυχήματος. Εξωτερικά του κτιρίου, χειρότερα! Θυμίζει κτίριο σε υποβαθμισμένη περιοχή που έχει υποστεί βανδαλισμό. Αβαφο εδώ και χρόνια, καλαμιές έχουν φυτρώσει και τα κλαδιά από το κόψιμο των δέντρων ξερά στο προαύλιο χώρο τον περισσότερο καιρό, δη όταν δεν αναμένεται εκδήλωση στο χώρο. 

Μια σπίθα θα προκαλέσει καταστροφή! Σκουπίδια εξωτερικά του Μουσείου και οι τουαλέτες γενικά και ειδικότερα αυτές των ΑΜΕΑ μη λειτουργικές, κατεστραμμένες με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται το κοινό. 

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι σήμανση προορισμού για το χώρο του Μουσείου δεν υπάρχει ούτε καν κοντά στ’ ανατολικό και δυτικό γιοφύρι, κύριες εισόδους του νησιού του Αιτωλικού. 

Επιτακτική ανάγκη είναι η λειτουργία του πωλητηρίου , καθώς υπάρχει άπειρο υλικό προς πώληση στο υπόγειο του Μουσείου, αν και εφόσον έχει διασωθεί από την υγρασία και τις πρόσφατες υδροδοτικες διαρροές. 

Θεωρώ ότι ένα συμβολικό αντίτιμο εισιτηρίου μαζί με την λειτουργία πωλητήριου θα συνέβαλε αποτελεσματικά στη συντήρηση τόσο του κτιρίου όσο και των έργων. 

Άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να στηρίξουν, ακόμα και εθελοντικά και να συμβάλουν στην βελτίωση και ανάδειξη του Μουσείου, έτυχαν απαξίωσης από την δημοτική αρχή της Ι. Π. Μεσολογγίου. 

Άξιο αναφοράς επίσης είναι και το γεγονός, πως ο αρχικός σχεδιασμός του Μουσείου θα εξασφάλιζε και την λειτουργία εργαστηρίων χαρακτικής, με την προοπτική να ιδρυθεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ακούγεται πως η οικογένεια της Β. Κατράκη, ζήτησαν την απομάκρυνση των έργων και την μεταφορά τους στην Αθήνα, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας για την κατάσταση των έργων, από πλευράς δήμου. 

Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό, μόνο και ως σενάριο. 

Ως φύλακες μουσείων, η δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε τα μουσεία και τους επισκέπτες ασφαλή. Δεν είναι πλέον θέμα αντιπολίτευσης, αλλά το ότι ο πολιτισμός δεν είναι κανενός επιχείρηση να φέρεται όπως του αρέσει. 

Επιμένω να ζητώ δίκαιες προσλήψεις, ανθρώπων με ειδικότητες (φύλακες μουσείων, συντηρητή, μουσειολογο, ξεναγό) που θα στελεχώσουν τους πολιτιστικούς χώρους του τόπου μας και θα διασφαλίσουν την αρτιότητα των εκθεμάτων καθώς και μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες. 

ΥΓ 1) Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τις πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο Β. Κατράκη. 

2) Ευχαριστώ τους φύλακες -μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων για την στήριξη τους. 

3) Οι φωτογραφίες και τα ωραία φώτα δεν καλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, αν το Αιτωλικό χάσει και αυτό το Μουσείο θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην παρακμή. 

Ευγενία Παπαευθυμίου – Φλώρου

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος

 με το συνδιασμό #ΜΑΖΟΙ

Αφήστε μια απάντηση