Νεκροί οι δύο χειριστές του καναντέρ που κατέπεσε στο Πλατανιστό Εύβοιας

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου των δύο χειριστών του Καναντέρ το οποίο κατέπεσε το μεσημέρι ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στο Πλατανιστό της Εύβοιας.

Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά, 36 ετων και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 26 ετών.

Τη θλίψη τους για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Νεκροί οι δύο χειριστές του αεροσκάφους

Η πτώση του αεροσκάφους Καναντέρ CL–215 της Πολεμικής Αεροπορίας, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπρία, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Στην περιοχή έσπευσαν 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Πτώση Καναντέρ: Αεροναυπηγός εξηγεί τι έφταιξε για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κάρυστο

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση», έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τι μπορεί να έχει συμβεί, ύστερα από την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αρχικά, τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα αεροπλάνα (CL–215) δεν έχουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής και ότι η καλύτερη ελπίδα για τους χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια».

«Παρ’ ότι η εικόνα που βλέπουμε, δυστυχώς δεν δίνει πολλές ελπίδες, είναι σημαντική, καθώς δείχνει τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του αεροπλάνου, το οποίο τον βοηθά στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω) να ακουμπά στις κορυφές των δέντρων. Άγνωστο, ωστόσο, είναι τι συνέβη προηγουμένως και η τροχιά του αεροπλάνου το οδήγησε μέσα στο εδαφικό ανάγλυφο», επεσήμανε και προσέθεσε: «Από εκεί και ύστερα, δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών και αμέσως μετά τη ρίψη, επειδή το αεροπλάνο ελαφρώνει, εκτινάσσεται στον αέρα και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη για το πώς μπορεί να ακολουθήσει μετά η τροχιά του ιπτάμενου μέσου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται το ύψος που θα γίνει η ρίψη, απάντησε ότι «η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται βάσει προδιαγραφών. Δηλαδή, υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου.

Πριν γίνει η ρίψη, τα αεροπλάνα περνούν από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία. Αποτελεί θέμα εμπειρίας, συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς», ολοκλήρωσε.

Πτώση Καναντέρ: Οι λεπτομέρειες της συντριβής – Βίντεο από την καθοδική πορεία του αεροσκάφους

Το δεξί φτερό του Καναντέρ CL–215 φαίνεται ότι χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον έναν από τους δύο πλωτήρες του, μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά, το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, όπως φαίνεται σε πλάνα της ΕΡΤ. Όλες οι προσπάθειες της Πολεμικής Αεροπορίας επικεντρώνονται στον εντοπισμό του πληρώματος. Η πτώση του αεροσκάφους έγινε στις 14:52, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Αποκλειστικό ΕΡΤ – Βίντεο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο | 25/07/2023 | ΕΡΤ

Κανένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν απογειώνεται, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος από τους μηχανικούς. Σημειώνεται ότι το CL–215 αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Μετά τη μοιραία πτώση του Καναντέρ, έχουν απογειωθεί αεροναυαγοσωστικά από τον Βόλο, τη Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα, ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επιβαίνουν διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος.

Πτώση Καναντέρ: Πώς έγινε η συντριβή του αεροσκάφους – Οι τελευταίες πληροφορίες

Λίγο πριν από τις 15:00, σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL–215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, η πτώση του CL–215 έγινε στις 14:52.

Σχετικά με την πτώση του Καναντέρ, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού, προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το οπτικό υλικό.

Πρόκειται για ένα CL–215 της Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα 2 χειριστές, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο το πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ–205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S–70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση του καναντέρ

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση