Μεσολόγγι: Πώς οι κάτοικοι δημιουργούν μια νέα εποχή για τον τουρισμό στην πόλη

Ποτέ δεν θα γνωρίσεις πραγματικά μια πόλη, αν δεν έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους της. Είναι εκείνοι που την ζουν, που ουσιαστικά διαμορφώνουν την αύρα της, που σε μαθαίνουν όσα κανένας τουριστικός οδηγός δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια, που με τις δραστηριότητές τους την κάνουν να ανανεώνει το προφίλ της και να προσελκύει ανθρώπους που επιθυμούν να την γνωρίσουν καλύτερα.

Η ζωή στο Μεσολόγγι κυλά αργά και αποφασιστικά. Ήρεμα και δυναμικά. Η ιστορία του τόπου θα ζει για πάντα στη συλλογική μνήμη της Ανθρωπότητας. Το γενναιόδωρο φυσικό του κάλλος, οι δραστηριότητες που προσφέρει, η ανυπόκριτη ταπεινότητά του και η ανεπιτήδευτη απλότητά του που δεν θέλει να ενδυθεί κάποιο «ξένο ρούχο» που δεν ταιριάζει στο στιλ που πρεσβεύει, τον χαρακτηρίζουν.

Σαράντα οκτώ ώρες κατάφεραν να χωρέσουν ανθρώπους, ιστορία, γεύσεις, εμπειρίες, συζητήσεις, διαδρομές και δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι στο Μεσολόγγι είναι έτοιμοι να συστήσουν τον πλούτο -πολιτιστικό, γαστρονομικό, φυσικό- σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια, αλλά να λάβουν δράση. Και το κάνουν. Θα διαβάσετε παρακάτω πώς.

1Το Messolonghi By Locals αλλάζει τα δεδομένα στο τουριστικό προφίλ του τόπου

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Messolonghi by Locals είναι μια απόδειξη ότι το μέλλον ενός τόπου γράφεται καθημερινά, με μικρές ενέργειες, ανθρώπους που βλέπουν αυτό που δεν μπορούν να «δουν» οι άλλοι, με αξίες και δημιουργικότητα.

Κύρα, Έλενα, Αγησίλαος, Γιάννης και Αλέξανδρος. Η ομάδα-ψυχή του Messolonghi by Locals

Η αποστολή του Messolonghi by Locals ξεκίνησε το 2018 και στόχος της ομάδας είναι να ενισχύσει την ενότητα των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας και να τους παροτρύνει να συμμετέχουν στην ανάδειξη της πόλης τους.

Μέσα από τις δράσεις της, στοχεύει να συνδέει τους επισκέπτες με την τόπο, κατευθύνοντάς τους σε αυθεντικές εμπειρίες, σύμφωνες με τον προσωπικό τους ταξιδιωτικό σκοπό και διάθεση.

Πολιτιστικές διαδρομές και εκδηλώσεις, δραστηριότητες στη φύση με αμέριστο σεβασμό προς αυτή και πρωτοβουλίες με κοινωνικο-πολιστικό χαρακτήρα συνθέτουν την «προσωπικότητα» του Messolonghi by Locals που δημιουργήθηκε για να αυξήσει την ευημερία του τόπου, να εμπνεύσει, να δώσει νέο παλμό στην τουριστική κίνηση, να χαρίσει στιγμές στους ταξιδιώτες που θα πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας στη βάση τους.

Η ψυχή του Messοlonghi by Locals είναι νέοι άνθρωποι που παρέμειναν στον τόπο τους για δημιουργήσουν για αυτόν νέες προοπτικές.

2. Βαρκάδα στην Κλείσοβα, μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε έστω μία φορά στη ζωή σας

Η βαρκάδα στην Κλείσοβα ίσως θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσει κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του.

Μια υδάτινη όαση, ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Οι λεπτομερείς και αναλυτικές περιγραφές της γεωολόγου-περιβαλλοντολόγου, Σισίας Ρούσση, συνεργάτιδας του Messolonghi by Locals, που μας ξενάγησε στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, μάς μύησαν στα μυστικά της και με μια βάρκα, ακούσαμε τον αέρινο παλμό της.

Ο ταξιδιώτης από την πόλη, θα παρατηρήσει αμέσως την εκκωφαντική και σαγηνευτική ησυχία του υδάτινου τοπίου. Συνδεθήκαμε βαθιά με την φύση και με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Αναγέννηση» κ. Αριστείδη Μαντζουράτο ζήσαμε την εμπειρία του ψαρέματος στις πελάδες.

Μουσείο Άλατος/Photo: Facebook
Moυσείο Άλατος/Photo: Facebook

3. Το πολυδιάστατο Μουσείο Άλατος, οι άνθρωποί του και οι 14.000 λόγοι για να το επισκεφθείτε

Στο Μεσολόγγι βρίσκεται ένα από τα πιο πολυδιάστατα μουσεία της χώρας μας. Το αλάτι είναι ένα σύμπαν από μόνο του και ο επισκέπτης του μουσείου κατά την περιήγησή του κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο της ιστορίας, της παραγωγής του και του πολιτισμού του.

Στον εσωτερικό χώρο του μουσείου, θα ανακαλύψετε τις (περισσότερες) από 14.000 χρήσεις του. Η διευθύντρια του Μουσείου, κα Δέσποινα Κανελλή, κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στην ξενάγηση και με τον εύστοχο λόγο της πυροδότησε το ενδιαφέρον της δημοσιογραφικής ομάδας.

Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από την ποικιλία των χρωμάτων του αλατιού, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά και τη διαδικασία παραγωγής του εάν το επιθυμεί, και να απολαύσει τον περιβάλλοντα χώρο του, μέρος του μαγικού υδροβιότοπου της λιμνοθάλασσας.

4. Μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού με μέλλον στον τόπο

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εργάζονται για να ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στο Μεσολόγγι. Η οικογένεια Καπουρδέλη προσφέρει στους ταξιδιώτες μια μοναδική εμπειρία αλιείας και να μυηθούν στα μυστικά της.

Το αλιευτικό σκάφος της οικογένειας, με το όνομα «ΛΑΜΠΡΙΝΗ», προσφέρει την ευκαιρία να ζήσετε κάτι που θα θυμάστε για καιρό. Το αλιευτικό σκάφος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσετε να γευτείτε την ψαριά που θα αλιευτεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να ζήσετε κάτι που θα θυμάστε για καιρό. Το αλιευτικό σκάφος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσετε να γευτείτε την ψαριά που θα αλιευτεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην προετοιμασία των ψαριών και να δοκιμάσουν την τοπική γαστρονομία σε ένα αυθεντικό σκηνικό.

Γνωρίζοντας τον αλιευτικό τουρισμό στο Μεσολόγγι, θα βιώσετε μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδυάζει την αλιεία με τη γαστρονομία και την τοπική φιλοξενία. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψετε την πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου μέσα από την θάλασσα.

travel.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση