Περί εμβληματικών έργων της δημοτικής αρχής Λύρου

Είναι αλήθεια ότι κάθε δημοτική αρχή θέλει να πετύχει και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη Δημοκρατία μας, οι αιρετές διοικήσεις, κρίνονται κάθε 4 ή 5 χρόνια ανάλογα. Στο τέλος λοιπόν της θητείας μιας δημοτικής αρχής οι πολίτες οφείλουν να κάνουν έλεγχο επί των πεπραγμένων και των αποτελεσμάτων της και όχι επί των προθέσεών της.


Διαβάζοντας παρεμβάσεις στο διαδίκτυο έχω να κάνω καλοπροαίρετα κάποιες παρατηρήσεις αλλά και να αποκαταστήσω την αλήθεια καθώς από ελλιπή ενημέρωση ίσως και όχι από πρόθεση αναφέρονται σε εμβληματικά έργα της παρούσης δημοτικής αρχής και καλούν τους δημότες να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία.


Τέλος να υπογραμμίσω πως ότι γίνεται για τον τόπο μας είναι καλό και θεμιτό και ευχή όλων είναι η κάθε δημοτική αρχή να αφήνει ένα μικρό ή μεγαλύτερο έργο προς όφελος των πολιτών. Εκείνο όμως που πρέπει επιτέλους να σταματήσει είναι η αλαζονική συμπεριφορά που πηγάζει από άλλες δεκαετίες και περικλείεται στη φράση .. « κατόπιν ενεργειών μου..» που οδηγεί θελημένα ή μη στην παραπλάνηση των ανυποψίαστων δημοτών, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης άλλα και αδιαφορίας κάποιες φορές από τους ίδιους τους πολίτες λόγω μη ενασχόλησης με τα κοινά εξαιτίας της απαξίωσης για τις εκλογές.

1. Έργο ΧΥΤΑ.

Όχι δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος λόγω της αναβλητικότητας και της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής να δώσει λύση άμεσα ενώ μπορούσε. Και για ποια λύση μιλάτε ακριβώς; Για τα χρέος των 500.000€ που οφείλουμε στην Πάλαιρο; Για το γεγονός ότι υπογράψατε τρίμηνη λειτουργία έως την 31.12.2023 γιατί δεν υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μεταφέροντας μια βόμβα στην επόμενη δημοτική αρχή; Γιατί δεν υπογράφηκε 1 χρόνος; Αυτό το θεωρείτε λύση;


2. Έργο εισόδου πόλης οδών Ναυπάκτου – Παπαδιαμαντοπούλου.

Προφανώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, μόνο που δεν σχεδιάστηκε από τη δημοτική αρχή Λύρου. Το μόνο που έπρεπε να κάνει η σημερινή δημοτική αρχή ήταν να δαπανήσει 40-50.000€ ώστε από το 2019 να παραδώσει δύο μελέτες, την υδραυλική και την ηλεκτρομηχανολογική, ως υποχρέωση και δέσμευσή της από το 2019. Δεν τις έκανε ποτέ. Το έργο πήγε για απένταξη αλλά ευτυχώς ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, έδωσαν λύση στην αναβλητικότητα και ανικανότητα της Δημοτικής μηχανής να αντιληφθεί πώς λειτουργεί το ΕΣΠΑ. Τελικά χάθηκαν χρόνια για να καταλάβετε πως δουλεύει η Αυτοδιοίκηση, αν έχετε καταλάβει.


3. Αντιπλημμυρικό έργο του Αγίου Δημητρίου.

Το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ της προηγούμενης Κυβέρνησης και ήταν πρόταση της προηγούμενη δημοτικής αρχής. Συνέπεσε με τις εκλογές και πέρασε «γέφυρα» στον επόμενο. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν η τελική μελέτη της υπηρεσίας του Δήμου που το χειρίστηκε. Και εδώ καθυστερήσεις !


4. 50 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας.

Μάλλον έχετε μπερδέψει τα χιλιόμετρα. Ναι ο Δήμος εντάχθηκε όπως όλοι οι αγροτικοί Δήμοι σε πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας ( Αντώνης Τρίτσης ) αλλά δεν είπατε ότι δεν εντάχθηκε σε άλλο πρόγραμμα που μπορούσε εξίσου εξαιτίας ελλιπούς φακέλου με εντολή δημάρχου γιατί ο ίδιος επιθυμούσε να εντάξει δρόμο που δεν ήταν επιλέξιμος! Τα χρήματα πήγαν δίπλα, στον Αστακό. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί τυχαίνει να εργάζομαι εκεί.


5. Ύδρευση Μεσολογγίου.

Η μελέτη βρισκόταν στα συρτάρια του Δήμου, η Περιφέρεια για μία ακόμη φορά αρωγός του Δήμου μας αναγκάστηκε να αυξήσει τον Προϋπολογισμό της αρχικής πρόσκλησης για να εντάξει και το Μεσολόγγι. Η μελέτη όμως κάτι που δε λέτε, αφορούσε τον αστικό ιστό της πόλης μόνο. Το ορθόν θα ήταν να αντικατασταθεί και ο κεντρικός αγωγός που έρχεται από τον Εύηνο και δεν προβλέφθηκε. Ήταν και εισήγηση της υπηρεσίας για όποιον ενδιαφέρεται. Άρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή επιπλέον έργο.


6. Βιολογικός Οινιαδών και μεταφορά Βιολογικού Αιτωλικού.

Ένα σημαντικό έργο που ευτυχώς μπόρεσε να ενταχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜ στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, που ενημερωθήκαμε πριν λίγες μέρες με την επίσκεψή μας. Θα ήταν ολέθριο να χάσετε και αυτή την ευκαιρία. Ευτυχώς η νέα διευθύντρια υπερέβη εαυτόν γιατί κατανοεί την σπουδαιότητα του έργου. Αν την είχατε βοηθήσει περαιτέρω ίσως να πετύχαινε περισσότερα.


7. Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο.

Επειδή είμαι δίκαιος και δεν ασκώ μικροπολιτική το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μελέτη και ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης της σημερινής δημοτικής αρχής. Θα μπορούσε όμως ταυτόχρονα να συμπεριληφθεί, με δικούς μας πόρους, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου που χρειάζεται σαφώς ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και ενοποίησης με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τότε θα ήταν μια σπουδαία ολοκληρωμένη παρέμβαση δείχνοντας και τον απαιτούμενο σεβασμό στο σημείο που έγινε η ιερή Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων.


8. Άφησα τελευταίο το χωριό μας το Ευηνοχώρι, γιατί όπως φαίνεται ήταν επιλογή σας να το αφήσετε τελευταίο και εσείς. Έχουν μπερδευτεί οι συγχωριανοί μας με τα έργα που κάνατε, θα κάνετε ή είχατε στο μυαλό σας να κάνετε. Μίλησα για πασαλείμματα σε προηγούμενη ανακοίνωσή μου και επιμένω ξανά. Διαβάσαμε για ασφαλτοστρώσεις , αντιπλημμυρικά, αποκατάσταση κτιρίων και το κορυφαίο όλων καθαρισμό του δασυλλίου του Αγίου Ιωάννη. Πραγματικά κάνω προσπάθεια να μην είμαι ειρωνικός άλλα μου βγαίνει από μόνο του γιατί μας περνάτε για βλάκες. ΕΡΓΑ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ. Όσο για τις διακηρύξεις που διάβασα πριν λίγο από τοπική εφημερίδα από την πρόσφατη επίσκεψή σας στο χωριό μας της Τετάρτη, απλά δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Για να μην σας κουράζω άλλο, το αποτέλεσμα της Δημοτικής Αρχής σε Ευηνοχώρι και Άγιο Γεώργιο ήταν σχεδόν μηδενικό, πάντα μιλώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Έχω περάσει ώρες ατελείωτες με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Σπύρο Διαμαντόπουλο να μου εξηγεί και να συζητάμε για όλα τα παραπάνω έργα και τι ακριβώς έχει συμβεί. Κύριοι της δημοτικής αρχής, διοικήσατε στην ευνοϊκότερη συνθήκη από σύστασης του Καλλικράτη. Οι δικαιολογίες περί πανδημίας είναι αστείες γιατί διπλανοί μας δήμοι που προσωπικά υπηρετώ και εργάζομαι έκαναν άλματα ασχέτως πανδημίας. Με «δική» σας Περιφέρεια, με δική σας «Κυβέρνηση» εντάξατε μερικώς κάποια έργα αλλά χάσατε πολλά περισσότερα. Δεν ήσασταν ικανοί να ολοκληρώσετε ούτε καν μια πλατεία και γίναμε περίγελος σε όλο το νομό. Δεν ολοκληρώσατε βασικά κανένα έργο. Μόνο μακέτες, το δείχνει και το φυλλάδιο σας. Γήπεδα, παιδικές χαρές, δρόμοι, υπόγειοι κάδοι, σπουδαία έργα της Ο.Χ.Ε. χάθηκαν ή δεν καταφέρατε να τα εντάξετε αφού δεν κάνατε μελέτες παρόλο που σας δόθηκε η ευκαιρία. Σχολεία στο έλεος του Θεού, θεσμικές αλλαγές καμία. Όποιο τομέα και αν κοιτάξει κανείς κρίνεστε τουλάχιστον αναποτελεσματικοί. Ευτυχώς ή δυστυχώς για εσάς , όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.


Το μόνο ευχάριστο ίσως είναι ότι πλέον στο ψηφοδέλτιό σας συμπεριλαμβάνετε τους άλλοτε «συμμορίτες» του πρώην Δημάρχου όπως ο Δήμαρχος τους απεκάλεσε, που εκτέλεσαν και χρέη Αντιδημάρχων. Οπότε ίσως εκείνοι που έχουν εμπειρία ολοκληρώσουν τις μακέτες αν τελικά ο λαός επιλέξει να σας δώσει δεύτερη ευκαιρία .
Αυτό όμως σε λίγες ημέρες θα το απαντήσει καλύτερα ο λαός στην κάλπη.
Στην κάλπη και όχι στις πόρτες των σπιτιών με σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Με εκτίμηση

Συγγούνης Γεώργιος
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση