Απόθηκη πρώτων υλών πλαστογράφησης διεθνούς κυκλώματος στην Αχαΐα

Μέλη ενός πολυδαίδαλου διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, είναι οι δύο υπήκοοι Νεπάλ που συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, κατηγορούμενοι για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης μεταφοράς παράνομων αλλοδαπών στη χώρα και της πλαστογραφίας.

Η αγροικία στο Καλαμάκι (Βίδοβα), όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.100 διαβατήρια και άδειες παραμονής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πελοποννήσου», χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος των πρώτων υλών για την κατασκευή των πλαστών εγγράφων, τα οποία έναντι αδράς αμοιβής -6.500 €- χορηγούνταν στους αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κύκλωμα που δραστηριοποείται σε περιοχές της Αθήνας, υπό τον φόβο αιφνιδιαστικού ελέγχου, σε συνεννόηση με τους «συνδέσμους» που διέθεταν στη Δ. Αχαΐα, μετέφεραν το παράνομο υλικό μέσω αυτοκινήτων και φορτηγών στην περιοχή, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ενα μέρος των διαβατηρίων προερχόμενα από 63 διαφορετικές χώρες που κατασχέθηκαν είναι γνήσια και ανήκουν σε μετανάστες, τα οποία και είχαν κρατήσει τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου βάσει των πραγματικών στοιχείων τους να εκδώσουν παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους διασφάλιζαν την ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Μπορούσαν για παράδειγμα να βγάλουν μια άδεια παραμονής για τη Ρουμανία και με αυτή να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη» ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην «Π».

Στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε βράδυ της Κυριακής από το Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και διμοιρίας των ΜΑΤ από την Πάτρα, συνελήφθησαν και 17 αλλοδαποί που φιλοξενούνταν προσωρινά στο κατάλυμα, μέχρι να διεκπεραιωθεί η διαδικασία έκδοσης και παραλαβής των πλαστών εγγράφων.

Η δράση του κυκλώματος σε κεντρικό επίπεδο σύμφωνα με την έρευνα, προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον την τελευταία 3ετια. «Εισήγαγαν» στην Ελλάδα, αλλοδαπούς μέσω Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας και τους προωθούσαν στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα αντίστοιχα. Από εκεί γινόταν η παραλαβή τους και συγκεντρώνονταν στην Αθήνα. Τους αφαιρούσαν τα διαβατήρια και τους «φύλασσαν» σε προσωρινά καταλύματα για τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι την έκδοση των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Διάστημα κατά το οποίο τους διασφάλιζαν εργασία, παρακρατώντας τους τα χρήματα για την πληρωμή των πλαστογραφημένων διαβατηρίων, αδειών παραμονής κ.λπ. Στην περίπτωση των αλλοδαπών της Δυτικής Αχαΐας, φέρεται πως απασχολούνταν ως εργάτες γης.

pelop.gr

Visited 33 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply