Εμπορικός Σύλλογος: Κάλεσμα συνυπογραφής ψηφίσματος διαμαρτυρίας για το Πρωτοδικείο

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε τοπικούς φορείς και συλλόγους για την ενίσχυση του αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της διαφαινόμενης κατάργησης του  Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, συνυπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση ο Ε.Σ. Μεσολογγίου επισημαίνει ακόμη τα εξής: «Η αποψίλωση της πόλης μας από πάσης φύσεως διοικητικές υπηρεσίες αφορά όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Για τον λόγο αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου και να εμποδίσουμε τα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αποτελούν προσβολή για την ιστορική προσφορά της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας, πλήττουν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας και εν τέλει υποβιβάζουν τους δημότες της πόλης μας σε πολίτες β’ κατηγορίας.

Παρακαλούνται οι φορείς της πόλης να επικοινωνούν είτε τη γραμματεία του Συλλόγου (τηλ: 2631025564, e-mail: info@esmes.gr) είτε απευθείας με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Πασιόπουλο, προκειμένου να δηλώσουν τη συνυπογραφή τους στο κείμενο του ψηφίσματος που επισυνάπτεται».

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ,ΑΛΛΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης, γίνεται πρόταση να καταργηθούν υφιστάμενα Πρωτοδικεία  εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητος  πρώην Νομών, ώστε ν’ απομείνει πλέον μόνο ένα Πρωτοδικείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα  στην έδρα  της.

Το ως άνω πόρισμα φαίνεται ότι προτείνει για κατάργηση, αφού συγχωνεύει τα Ειρηνοδικεία στην έδρα των Πρωτοδικείων και διατηρεί αναβαθμίζοντάς τα σε Περιφερειακά Δικαστήρια τα Ειρηνοδικεία από την έδρα των Πρωτοδικείων και έχουν σχετική κτιριακή, υπαλληλική και δικηγορική υποδομή.

Ως προς τα Πρωτοδικεία όμως, καίτοι κάνει μία πρόχειρη, ανεδαφική, άδικη και ανιστόρητη προσέγγιση, ανατρέπει ενδεχομένως και την κύρια πρότασή του περί παραμονής του μοναδικού στο Νομό Πρωτοδικείου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου προσθέτοντας μία ενδεχομένως εξαίρεση ορισμένων περιοχών όπου εμφανή πληθυσμιακά κριτήρια ή καλύτερη κτιριακή υποδομή καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή της Πρωτευούσης ως έδρας.

Για τα ως άνω και όσα ακόμη περιγράφονται στο πόρισμα, όσο αφορά ιδιαιτέρως στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, οφείλουμε να σας τονίσουμε τα κάτωθι:

Το Πρωτοδικείο στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1831, μόλις μετά την επίσημη ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, του οποίου κατά κοινή ομολογία δημιούργησε  και η μεγάλη του Θυσία της Ιεράς Πόλεως  των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Πριν και κατά την διάρκεια του Εθνικού Αγώνα της Παλιγγενεσίας και από το πρώτο έτος του στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου μέχρι την ηρωική Έξοδο και την καταστροφή της το 1826, λειτούργησαν  Δικαστήρια όλων των βαθμίδων Ειρηνοδικεία (Ειρηνοποιοί Κριταί), Πρωτοδικείο, Εμποροδικείο, Δικαστήριο  Λειών Πολέμου και ιδιαιτέρως το πρώτο Εφετείο, το περιώνυμο Δικαστήριο των Εκκλήτων. Τονίζεται ότι επισήμως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1866 καθιστάμενος ο τρίτος παλαιότερος του Ελληνικού Κράτους.

Στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου υπάγονταν όλα τα Ειρηνοδικεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγρινίου,  το οποίο ως τέτοιο  λειτούργησε από το 1831 έως το 1932  επί  101 συναπτά έτη και κατόπιν αναβαθμίστηκε – και δικαίως – σε Πρωτοδικείο Αγρινίου, στο οποίο υπήχθησαν τα πέριξ αυτού Ειρηνοδικεία, τα οποία καταργήθηκαν το 2012 εναπομείναντος μόνο του Ειρηνοδικείου Αμφιλοχίας.

Αντιθέτως στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, το οποίο εδρεύει στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητος Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, έχει απομείνει μόνο ένα  Ειρηνοδικείο-  αυτό της Ναυπάκτου – που απέχει από την έδρα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου 50 περίπου χιλιόμετρα και καλύπτει μία  έκταση εμβέλειας  στο Δήμο Ναυπακτίας μέχρι και 120 χιλιόμετρα, όπου έχουν την έδρα τους τριάντα ένα (31) δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου.  Έχει ένα Ειρηνοδίκη, 7 Γραμματείς συν  μία προσωποπαγή θέση, συν τρεις Επιμελητές με ιδιόκτητο κτίριο που επισκευάζεται και παραδίδεται άμεσα με πληθώρα υποθέσεων .

Εξάλλου ήδη εκταμιεύθηκαν από το ΤΑΧΔΙΚ ποσό 700.000 ευρώ για την υλοποίηση της Β΄ Φάσης, επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Πρέπει να τονιστεί ότι το 2012 καταργήθηκαν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου τα  έξι Ειρηνοδικεία, ήτοι Αποδοτίας, Πλατάνου, Γαβαλούς, Αιτωλικού, Νεοχωρίου και Αστακού ο οποίος απέχει 50 χιλιόμετρα από την έδρα του Πρωτοδικείου με το χειρότερο οδικό δίκτυο και κάλυπτε όλο το τεράστιο σε έκταση Δήμο Ξηρομέρου. Επίσης καταργήθηκαν  και τα μεταβατικά Μονομελή Πλημμελειοδικεία Ναυπάκτου και Αστακού δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες.

Πάνω από όλα όμως ως προς την λεκτική και εννοιολογική αστοχία του πορίσματος το οποίο φαίνεται πλέον να διαμορφώνει για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου την πλέον δυσμενή κατάσταση λεκτέα τα κάτωθι:

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας (με πληθυσμό 235.371 κατοίκους)  όμως, στον οποίο εισηγείται να απομείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο, είναι Νομός – εξαίρεση για την Ελληνική Επικράτεια, τόσο ως προς την έκτασή  του, αφού  είναι μακράν ο μεγαλύτερος Νομός της Χώρας, όσο και ως προς την εδαφική του ιδιομορφία.  Σε εμβαδόν, λοιπόν ο Νομός, τώρα πλέον Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση  5461 τχ (όσο δηλαδή ο Νομός  Άρτης με εμβαδόν 1662 τχ, Πρέβεζης  με εμβαδόν 1036 τχ, ο μικρότερος ηπειρωτικός Νομός της Ελλάδος, Λευκάδος με εμβαδόν 359 τχ  και Θεσπρωτίας με εμβαδόν  1515 τχ, συνολική έκταση όλων των ανωτέρω Νομών 4582 τχ, που η συνολική έκτασή τους υπολείπεται κατά 879 τχ και πληθυσμιακά κατά 46.673 κατοίκους και ως προς την εδαφική του ιδιομορφία έχει το πιο εκτεταμένο ορεινό όγκο βορειοδυτικά (Ναυπακτία, Τριχωνίδα, Βάλτος Ξηρόμερο) και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή αρχομένη σχεδόν από τις εκβολές του Αράχθου ως τις εκβολές του Μόρνου.

Εκτός των άλλων από την Ιονία Οδό που τέμνει τον Νομό δίχως να έχει αποπερατωθεί, το λοιπό εκτεταμένο οδικό δίκτυο, είναι σε κατάσταση τραγική και η πρόσβαση των κατοίκων ιδιαιτέρως δύσκολη. Εκτός αυτού ολόκληρη η Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδος ανήκει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Άρα λοιπόν ο υφιστάμενος Νομός Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση από ένα μόνο Πρωτοδικείο. Τούτο είναι ανεδαφικό, αποτελεί ύβρι, είναι αδικία και για τους κατοίκους και για την Δικαιοσύνη και για την Ιστορία. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν  να απομείνει με ένα Πρωτοδικείο η τεράστια Αιτωλοακαρνανία και αντίστοιχα η Λευκάδα με το 1/12 της εκτάσεως και του πληθυσμού , η Πρέβεζα με το 1/5 και ούτω καθεξής να έχουν επιπλέον από ένα Πρωτοδικείο. Και βέβαια εμείς θέλουμε να παραμείνουν τα Πρωτοδικεία στους Νομούς, αλλά δεν θα δεχθούμε ποτέ την αδικία να καταργηθούν τα δικά μας. Εάν ακόμη υπάρξει τέτοια περίπτωση που είναι αδύνατον να συμβεί, διότι δεν αντέχει ούτε στη κοινή λογική ούτε σε καμία έννοια Δικαιοσύνης και βρεθεί Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ελληνική Κυβέρνηση να ψηφίσει Νομοσχέδιο κατάργησης και αν o μη γένοιτο συμβεί τέτοιο γεγονός, τούτο σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, γιατί:

α) ήταν και είναι η έδρα της Περιφερειακής Διοικήσεως Αιτωλοακαρνανίας και τούτο δεν άλλαξε με κανένα πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο,

β) γιατί είναι στο κέντρο του νομού, πιο προσβάσιμη από παντού, δεδομένου ότι στο Διοικητικό του Πρωτοδικείο υπάγεται και η Λευκάδα,

γ) γιατί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και η Εισαγγελία του έχουν ιδιαιτέρως μεγάλη ροή υποθέσεων και το κυριότερο και πλέον αδιαπραγμάτευτο διότι αποτελεί τον  κατεξοχήν Ιερό και Ιστορικό Τόπο, τον Τόπο της Θυσίας  τη βασική  γενεσιουργό αιτία της ιδρύσεως του Νέου Ελληνικού Κράτους και όλως ιδιαιτέρως την κοιτίδα της Δικαιοσύνης του Νέου Ελληνικού Κράτους, την οποίαν τίμησε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Σώμα κλπ, δημιουργώντας και αποκαλύπτοντας στον πλέον ιερό Τόπο, στον Κήπο των Ηρώων, το περιώνυμο και μοναδικό στην Χώρα και όχι μόνο, Μνημείο της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να σκεφθεί καν το Ελληνικό Κράτος να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους ανοσιούργημα που εκτός του ότι πρόκειται για πασιφανή αδικία, αποδεικνυόμενη σαφέστατα από αδιάσειστα στοιχεία, θα αποτελεί μια αιώνια προσβολή σε κάθε έννοια Δικαίου  και Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Τα περί δήθεν οικονομικού εξορθολογισμού των δαπανών της Δικαιοσύνης  σε κάθε περίπτωση οφείλουν να εξαιρούν κάθε δυσμένεια για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και τα Δικαστήριά της που αποτελούν σύμβολο για τη Χώρα και την Οικουμένη. Αποτελούν αγαθό εκτός πάσης συναλλαγής και οικονομικού μεγέθους. Στην απίθανη αντίθετη περίπτωση, είναι σαν να επιτρέψει και να προτείνει ποτέ η Ελληνική Κυβέρνηση να παραχωρηθεί ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως για κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων ξένων συμφερόντων, προκειμένου να αποσβέσουμε μέρος από τα χρέη μας».

Visited 22 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply