Νέα «Βίβλος» για την ενδοοικογενειακή βία – Τι αποφασίσθηκε στην ευρεία σύσκεψη

Σειρά μέτρων σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την αντιμετώπιση των καταγγελιών από την ΕΛ.ΑΣ. αποφασίσθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σήμερα με αφορμή τη δολοφονία έξω από το Α.Τ. Αγίας Αναργύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε καταγγελία θα πρέπει να αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υφίσταται από το 2021, κι ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», είπε ο υπουργός.

Τέσσερις προσθήκες στο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Οι τέσσερις βασικές προσθήκες που αποφασίσθηκαν σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού

4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να ενσκήπτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», ανέφερε.

Ρεπορτά: Κατερίνα Ρίστα

Visited 30 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση