Διαμαντόπουλος στη Βουλή: «Δεν νοείται το ιστορικό Πρωτοδικείο να υποβαθμίζεται σε παράλληλο, ύψιστη προσβολή για το Μεσολόγγι»

Ο κ. Διαμαντόπουλος σχολιάζοντας τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου (με τον ορισμό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως παράλληλη έδρα) έκανε λόγο για «Ύψιστη προσβολή για το Μεσολόγγι», προσθέτοντας ότι «δεν πάσχουμε από καμία πατριδοπληξία η σωβινισμό. Αλλά σεβαστείτε το Μεσολόγγι. Τριζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών που σε λίγες ώρες η ίδια η Πολιτεία θα έρθει να αποδώσει τιμές. Παρακαλώ σεβαστείτε μας».

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος συγκεκριμένα:

«Επιβάλλεται οι θυσίες των προγόνων να είναι οδηγός τη σημερινή εποχή. Η πόλη αυτή θυσίασε τα πάντα. Λειτούργησαν δικαστήρια όλων των βαθμίδων και το πρώτο Εφετείο. Επιλέγετε τα υποβιβάσετε το Πρωτοδικείο μας παραμονές της απόδοσής τιμών της Πολιτείας. Εσείς οι ίδιοι θα έρθετε να τιμήσετε στο Μεσολόγγι που πολέμησε για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Αταλάντευτη θέση μας η παραμονή της έδρας στην πόλη. Θεσμική εκτροπή, ο νομός χρειάζεται ξεκάθαρα δυο κεντρικά Πρωτοδικεία. Κεντρικό το Μεσολόγγι ως πρωτεύουσα, όπως επιτάσσει το σχέδιο νόμου σας και ομοίως ως έδρα να μείνει και το Αγρίνιο. Είναι η λύση που εξυπηρετεί άριστα τον πολίτη και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Υπηρετεί το πνεύμα του σχεδίου νόμου για ορθολογική απονομή της δικαιοσύνης.

Εκρίθη κατάλληλη λύση στο νομό Πέλλας αλλά όχι στην Αιτωλοακαρνανία που είναι διπλάσια. Δεν μπορεί να υποβαθμίζετε σε παράλληλο ένα από τα παραγωγικότερα δικαστήρια της χώρας.

Δεν νοείται το ιστορικό πρωτοδικείο μας να υποβαθμίζεται σε παράλληλο. Απαράδεκτο και μη αποδεκτό. Ύψιστη η προσβολή για το Μεσολόγγι. Διορθώστε κύριε υπουργέ το λάθος σας, προλαβαίνετε.

Αν δεν ήταν το Μεσολόγγι δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Δεν πάσχουμε από καμία πατριδοπληξία η σωβινισμό. Αλλά σεβαστείτε το Μεσολόγγι. Τριζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών που σε λίγες ώρες η ίδια η Πολιτεία θα έρθει να αποδώσει τιμές. Παρακαλώ σεβαστείτε μας».

Το λόγο ακολούθως έλαβε η δικηγόρος κ. Ευσταθία Σκούρα, τονίζοντας:

«Απαιτούνται απαντήσεις. Η παγκόσμια τράπεζα παρατηρεί ότι το πολίτικο δικαστήριο με την υψηλή παραγωγικότητα είναι αυτό του Μεσολογγίου. Με τις υψηλότερες επιδόσεις επίσης. Επίσης με κόστος ανά υπόθεση με μονάδα μόλις 180 όταν το Αγρίνιο έχει 340.

Πως είναι δυνατόν να απομειώνεται το πλέον παραγωγικό δικαστήριο της χώρας με βάση τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα στατιστικά στοιχεία, για τα οποία εμείς τόσο καιρό φωνάζουμε. Δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψιν. Η Εισαγγελία του Μεσολογγίου διαχειρίστηκε πέρυσι 4.543 υποθέσεις. Τα βλέπει κανείς αυτά; Μήπως μιλάμε στον τοίχο;

Εφόσον είναι μόνο μία αναδιοργάνωση και μία ταμπέλα γιατί αυτή η εμμονή να μείνει παράλληλο το Μεσολόγγι ενώ είναι έδρα; Δεν ήμασταν ποτέ τοπικιστές. Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα στην Αιτωλοακαρνανία. Έχει πρωτοδικείο από το 1834 ιστορικό και είναι το πιο παραγωγικό στην Ελλάδα».

Visited 530 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση