«Ναι» από τον Μάριο Σαλμά στον νέο δικαστικό χάρτη

Με 158 ψήφους υπέρ και 141 κατά, στο σύνολο των 299 ψηφισάντων βουλευτών, πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, που ψήφισε «παρών» στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, απέστειλε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης επιστολή στην οποία διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 72α του κανονισμού της Βουλής, η ψήφος του στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη είναι «ναι» και ότι εκ παραδρομής ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται ότι το άρθρο 6, για το οποίο ο κ. Μάριος Σαλμάς ψήφισε αρχικά «παρών», περιλαμβάνει τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας.  Όπως είναι γνωστό στον νομό Αιτωλοακαρνανίας είχαν εκδηλωθεί οι περισσότερες αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο λόγω της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Ο κ. Σαλμάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε πως αν ήθελε να καταψηφίσει το άρθρο 6, θα το είχε πράξει όπως έκανε και στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως παρέπεμπαν στη δήλωση του κ. Σαλμά, κάνοντας λόγο περί λάθους. Πλην όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε η αίσθηση ότι ο έμπειρος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας «φλέρταρε» με ένα «ελεγχόμενο αντάρτικο», για ένα ζήτημα που «καίει» την εκλογική του περιφέρεια. Συνεπώς, μόλις διαπιστώθηκε το «παρών» που ψήφισε, έλαβε άμεσα τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου για να προβεί στις δέουσες ενέργειες αποκατάστασης, όπερ και εγένετο.

Πάντως, ο βουλευτής μιλώντας το πρωί της Μ. Τετάρτης στην Ολομέλεια εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το νομοσχέδιο και για το κατά πόσο θα επιτευχθεί η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είπε μεταξύ άλλων πως «σε Δικαστήριο που έγινε 8 Δεκεμβρίου του 2022 δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση, από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το νομοσχέδιο αυτό που θα ψηφίσουμε σήμερα θα λύσει αυτό το πρόβλημα; Φταίει δηλαδή το ειρηνοδικείο Αμφιλοχίας; Έχουν περάσει 16 μήνες και δεν καθαρογράφηκε απόφαση Δικαστηρίου; Αυτό είναι ντροπή! Αυτό περίμενα να λύσετε».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο πρόσθεσε για το νέο δικαστικό χάρτη  «πρέπει να εκθέσω μερικές ενστάσεις μου, μιλώντας για την Αιτωλοακαρνανία  που είναι η εκλογική μου Περιφέρεια. Είναι ο πιο μεγάλος σε έκταση νομός της Ελλάδας. Από την μια άκρη ως την άλλη χρειάζονται 6 ώρες για να φθάσει κανείς. Σκεφτήκατε λοιπόν να καταργήσετε τυπικά το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και να έχετε τις οργανικές θέσεις στο Αγρίνιο. Αυτό τώρα σε τι χρησίμευε; Τι οικονομία κλίμακος θα σας κάνει και πως θα επισπευσθούν οι Δικαστικές αποφάσεις; Μιλάμε για έναν έναν νομό οπού υπάρχει και μια παραδοξότητα: Η πρωτεύουσα του νομού είναι μικρότερη σε πληθυσμό και ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο Αγρίνιο. Σας είπα όμως ότι από το Μεσολόγγι που εξυπηρετούσε την ορεινή Ναυπακτία για παράδειγμα για να πάμε μέχρι την Βόνιτσα οι αποστάσεις είναι τεράστιες» και συνέχισε λέγοντας “Δημιουργήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, όχι γιατί αυτό καθαυτό το σχέδιο νόμου θα αλλάξει όλη την τοπική οικονομία, αλλά είναι ένας ακόμη χάρτης που κάνει μια ακόμη συγκέντρωση».Δείτε την διεκρινιστική επιστολή του Μάριου Σαλμά.

epistoli-salmas
Visited 425 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση