Ζητούν την παραίτηση του Παΐσιου από Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Για μια ακόμη φορά ο τρισάκις την ιδιότητα πρόεδρος, του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του Παπαχαραλάμπειου Σταδίου Ναυπάκτου κ Χρήστος Παΐσιος, ευρισκόμενος προφανώς σε υπερπροεδρικό βέρτιγκο, υπερέβη τα εσκαμμένα αλλά και την κατά νόμο απονεμόμενη αρμοδιότητα για την διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου και ποζάροντας αυτάρεσκα στο φωτογραφικό φακό, διήγαγε συζήτηση σχετικά με την ανακαίνιση του κτιρίου του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Σε αυτό το επικοινωνιακό του κρεσέντο δεν δίστασε να εμπλέξει δύο εξαίρετα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία δίχως άλλως αγνοούσαν την ανυπέρβλητη προεδρική ικανότητα να αναγάγει την εικόνα και το φαίνεσθαι σε φολκλορική δραστηριότητα και σε υπέρτατο εργαλείο αυτοπροβολής. Για κακή του τύχη όμως τον πήραν χαμπάρι πηγές του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου που επιδεικνύοντας ανενδοίαστη κριτική εγρήγορση δεν συγχώρησαν τοιούτον ασυνάρτητον εγωτισμό και τον κρέμασαν στα μανταλάκια.

Προχώρησαν δε περαιτέρω και στην επισήμανση ότι ο κ. Παΐσιος επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στις αντιδράσεις των Μεσολογγιτών μετά τις εν κρυπτώ και παραβύστω ενέργειές του για την δημιουργία περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο ήτοι συμπεριφορά που επέφερε καίριο πλήγμα στις διεκδικήσεις του Δικηγορικού μας Συλλόγου και του Μεσολογγίου γενικότερα.

Εδώ, ως πληττόμενο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου οφείλω να επισημάνω ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Μας Συλλόγου είναι απολύτως δεσμευτικές για τα μέλη και ειδικότερα για τον πρόεδρο. Όλες οι συνελεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του εξαμηνιαίου αγώνα μας συνέτειναν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διατήρησης δύο αυτόνομων πρωτοδικείων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο και ουδέποτε ετέθη θέμα δημιουργίας τρίτου πρωτοδικείου αφού κάτι τέτοιο σαφώς θα υπονόμευε στην παρούσα φάση τη διατήρηση αυτοτελούς πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι.

Στην διάρκεια του αγώνα μας, από πολιτικές τοποθετήσεις, ανακοινώσεις συνδικαλιστικών σωματείων, από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από πληροφορίες που μας έρχονταν με ραγδαίο ρυθμό, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι κρυφίως, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και υπονομεύοντας τον αγώνα μας ο τρισυπόστατος πρόεδρος, κινούνταν στο πλαίσιο δημιουργίας περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο. Παραλλήλως με ρητορικές πομφόλυγες, τοπικιστικά αναθέματα, εύπεπτους σολοικισμούς και συνθηματολογικά αναμασήματα, σάρωνε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σε συνεντεύξεις και φωτογραφίες του, σηκώνοντας αναίτια τους τόνους αντιπαλότητας με το Αγρίνιο, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι ο αδάμαστος και αγέρωχος κυρίαρχος των επικοινωνιακών αιθέρων και σκορπώντας ένα σύννεφο συσκοτισμού και αιθαλομίχλης γύρω από τις πραγματικές προθέσεις του και την παραγωγική δυναμική του παρασκηνίου.

Η εκδήλωση του όψιμου ατομοκεντρικού ωφελιμισμού και τακτικισμού βρήκε πρόσφορο έδαφος στις τοποθετήσεις του κ Παϊσίου στη Βουλή των Ελλήνων, όπου καταστρατηγώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι τάσσεται σαφέστατα με την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα(και επομένως και στη Ναύπακτο) πλην της περιοχής της Αττικής όπου είχε τεθεί το θέμα της διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κατόπιν τούτου κάθε μορφή αυτονόητης και δίκαιης διεκδίκησης του Μεσολογγίου, δεχόμενη εκ των έσω υποβολιμαία και ανίερα πλήγματα, κατέστη ανίσχυρη σκιά έναντι και της ισοπεδωτικής, ανιστόρητης και αντιεπιστημονικής κυρίαρχης κρατικής αντίληψης περί κατανομής δικαστικής ύλης. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτοδικαίως μπήκε και η οριστική ταφόπλακα στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι στην επόμενη φάση δικαστηριακής ανακατανομής θα καταργηθεί.

Συνεπώς η προσπάθεια του κ Παϊσίου να ξορκίσει αντιδράσεις με αδιάντροπους επικοινωνιακούς μηρυκασμούς περί ανακαίνισης ενός δικαστικού μεγάρου που πρόκειται να κλείσει, καθίσταται τουλάχιστον ανοίκεια, προκλητική και εξευτελιστική για όλους εμάς τους συναδέλφους δικηγόρους, αλλά και για όσους πηγαία και ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν για την θεσμική κατοχύρωση του Μεσολογγίου και την διατήρηση των δικαστηριακών δομών του. Αυτή δε η ορμέμφυτη προσπάθεια επικοινωνιακής χρησιμοθηρίας εν μέσω μιας περιόδου που το Μεσολόγγι αδικούμενο και θιγόμενο αναιτίως τελεί εν βρασμώ και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση και παγιώνει ως συμπέρασμα την εκπεφρασμένη πεποίθηση τρίτων ότι ο κ. Παΐσιος τελικώς λειτούργησε παρασκηνιακά βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τους συναδέλφους του που τον εμπιστεύτηκαν και διατάραξε τις μεταξύ των σχέσεις, αλλά και τους κατοίκους του Μεσολογγίου που εναπόθεσαν σε αυτόν τις ελπίδες τους για ουσιαστικές και όχι πλασματικές διεκδικήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά και καθώς ο δικηγορικός κώδικας δεν προβλέπει κάποια διαδικασία μομφής ή έκπτωσής του, καλώ τον κ Παΐσιο να επιδείξει την ελάχιστη ευθιξία ή επί το λαϊκότερον τσίπα, και να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ. Μεσολογγίου αποκαθιστώντας καταρχήν την τρωθείσα νομιμότητα αλλά και λειαίνοντας ουσιαστικώς τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή του σε ενέργειες που ανέδειξαν με την ψευδαισθητική του επιδεξιότητα αλλά αλλοίωσαν πλήρως τη θεσμική του ιδιότητα.

Μιχαήλ Σ. Πετρονικολός
Δικηγόρος Δ.Σ. Μεσολογγίου

Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δόλιας εκμετάλλευσης επισημαίνω ότι η ανωτέρω διαπίστωση-αναφορά αποτελεί αποκλειστικά πηγαία και μη υπαγορευόμενη προσωπική – επαγγελματική άποψη, δεν συμπλέκεται με την ανεξάρτητη ιδιότητά μου ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και λαμβάνει χώρα αμιγώς με την ιδιότητα του θιγόμενου δικηγόρου και πολίτη της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Visited 371 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply