Αγίου Πνεύματος: Πόσο αυξάνεται η αμοιβή για όσους εργάζονται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι χαρακτηριστικό πως η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν είναι αργία για όλους, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποιοι εργαζόμενοι θα «απολαύσουν» το 3ήμερο

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Από την άλλη, στο Δημόσιο η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά.

Όπως προαναφέρθηκε όμως υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι που είτε βάσει διάταξης ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024.

Η σχετική λίστα συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω επαγγέλματα και δραστηριότητες:

-Βιβλιοπωλεία

-Διαγνωστικά Κέντρα

-Δημοσιογράφοι

-Εργοδηγοί

-Οίκοι Ευγηρίας

-Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων

-Θυρωροί

-Καπνοβιομηχανία

-Κλινικές

-Ξυλεμπορικά καταστήματα(Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)

-Πετρελαιοειδείς επιχειρήσεις

-Πρακτορεία Ναυτιλιακά

-Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας

-Ραδιοφωνικοί Σταθμοί

-Ρυμουλκά Ναυαγοσωστικά Γραφεία

-Τηλεοπτικών Σταθμών

-Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος

-Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων

-Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων

-Φροντιστήρια Μέσης, Ανώτερης Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Κέντρα

-Ξένων Γλωσσών

-Φωτοστοιχειοθέτες

-Χειριστές βιομηχανικών επιχειρήσεων

-Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Πόσο αυξάνεται η αμοιβή του Αγίου Πνεύματος

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν στην αργία του Αγίου Πνεύματος 2024, θα έχουν προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρόλο που έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε, για την πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος 2024 είναι το προτελευταίο τριήμερο της φετινής χρονιάς που ως είθισται πέφτει πάντα Δευτέρα και φέτος τιμάται την Δευτέρα 24 Ιουνίου.

Visited 76 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply