Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τον πλανήτη με τις λίμνες και τα φράγματα να στερεύουν. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το νερό και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και στη χώρα μας.
Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ήρθε για να μείνει, η λειψυδρία πλήττει όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με αγρότες και κτηνοτρόφους να κάνουν έκκληση για άμεση βοήθεια από το κράτος εξηγώντας τα σοβαρά προβλήματα που θα εμφανιστούν εάν συνεχιστεί το φαινόμενο και πάρει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις.
«Θα εξαφανιστούν τα χωριά μας»
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Γιάννης Βάγγος, αγρότης από τη Βοιωτία στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια νερού που έχουμε εξαιτίας των παλιών δικτύων άρδευσης.
«Το θέμα είναι ότι όσο νερό και να παράγουμε χάνεται στα χωμάτινα αυλάκια και στη Θεσσαλία και στην Κωπαΐδα, αν πετάμε 10 λίτρα νερό για να ποτίσουμε, το 1 φτάνει στο χωράφι γιαυτό ζητάμε κλειστά συστήματα άρδευσης» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Όταν λέγαμε ότι έρχεται μία εφιαλτική χρονιά, δεν ασοχλούνται με τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Είναι που είναι λίγο το νερό, αν χάνεται δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Γίνονται κάποια έργα αλλά, αν δεν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με την αγροτική πολιτική θα εξαφανιστούν και τα χωριά μας θα εκτοξευθούν και οι τιμές στο ράφι δεν θα υπάρχει μέλλον. Το νερό είναι το Α και το Ω και για το ζώο και για το φυτο».
«Παίρνουμε νερό από την Υλίκη και στα χωράφια φτάνει το ένα δέκατο. Λιγότερο από το 3% είναι σε κλειστό σύστημα», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας εξήγησε μιλώντς επίσης στον ΣΚΑΪ, ότι είναι αναγκαίοι οι ταμιευτήρες για να συλλέγονται τα νερά. «Αυτό θα πρέπει να γίνει για δύο λόγους. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αποθέματα νερού αλλά κρίνεται απαραίτητο και για περιπτώσεις όπως ο Ντάνιελ, να συγκρατούν τα νερά με μεγάλα έργα υποδομής, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι σε επόμενες βροχές με σκηνές σαν αυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Παράλληλα σημείωσε ότι «Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα, τον ιό της πανώλης. Η κατάσταση έρχεται σε μερικό έλεγχο, ελπίζουμε να βγούμε νωρίς από τον εφιάλτη που ζούμε».
Ο Παύλος Σατολιάς, κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών από τα Καλάβρυτα σήμανε συναγερμό και για την τσέπη μας.
«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, θα έχουμε λιγότερα και ακριβότερα προϊόντα. Χρειαζόμαστε καινούργιες τεχνολογίες, να βρουν οι αγροτες καινούργιες ποικιλίες πιο ανθεκτικές. Αν το κράτος δεν καταλάβει και δεν κάνει γενναίες επενδύσεις, να εξοικονομηθεί το νερό με σύγχρονες μεθόδους, δεν νοείται να μην έχουμε φραγματοδεξαμενές. Συγκρατούν τα νερά και εμπλουτίζουν το υπέδαφος. Είναι πλέον αργά και το κακό δεν έχει να κάνει με την διατήρηση, έχει να κάνει με την διατροφή του λαού μας».
Πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε νερό
Στις Αχαρνές, υπάρχει η μοναδική επιχείρηση οξυγόνωσης νερού, που δίνει έτσι την δυνατότητα για την επαναχρησιμοποίησή του.
Ο κ. Λουκρέζης εξήγησε στον ΣΚΑΪ την διαδικασία:
«Όταν συλλέγουμε είτε βρόχινα νερά, είτε νερά αποβλήτων που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει, τα συλλέγουμε σε μία δεξαμενή, στη συνέχεια τα συνδέουμε με μία συσκευή που λέγεται αεριστήρας και μέσω ενός αγωγού το νερό οξυγονώνεται με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητά του και να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Το νερό δεν γίνεται πόσιμο, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από κτηνοτροφικές μονάδες, υδατοκαλλιέργειες, για το πότισμα των κήπων».
Όπως είπε δεν έχει καμία σχέση με την αφαλάτωση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει πόσιμο το νερό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συλλογής των νερών που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε δευτερεύουσες χρήσεις. ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας εκπέμπει SOS για την λειψυδρία, που όπως επισημαίνουν ειδικοί θα έχει σύντομα επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, ενώ σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται τουλάχιστον 15 δήμοι που έχουν κυρηχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα, μεγάλο είναι το πρόβλημα σε πέντε δήμους της Κρήτης, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Λέρο, τις Σπέτσες, τον Πόρο, τον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά αλλά και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη, την Χαλκιδική και την Ξάνθη, ενώ και η Σαμοθράκη αλλά και η Νάξος σημαίνουν συναγερμό, την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο πικ της.
Σύμφωνα με επιστήμονες η Ελλάδα μέχρι το 2050 προβλέπεται να ανεβάσει την κατά κεφαλή χρήση ύδατος στα 1200 κυβικά μέτρα από τα 1000, που είναι ήδη υπερβολικά υψηλή.
Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση στη λίστα που δημοσιεύει η Washington Post από έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Πόρων για τις 25 χώρες που κινδυνεύουν από τη λειψυδρία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 2η θέση της λίστας, ενω πρώτο είναι το Μπαχρέιν.
newsbomb.gr