Το «τέλος ταφής» απορριμμάτων θα φέρει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;

Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενη πανδημία, με το κόστος της ενέργειας να επιβαρύνει πολύ τους οικιακούς και δημοτικούς προϋπολογισμούς, το θεσπισμένο από το 2012 «τέλος ταφής» των απορριμμάτων, έρχεται να εφαρμοστεί.

Έτσι, μετά το τέλος της πλαστικής σακούλας και επί παντός πλαστικού έρχεται ένα ακόμη τέλος.

Σημειώνεται ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, φέρνοντας τους σε ένα πολύ σημαντικό δίλημμα.

Να το απορροφήσουν οι ίδιοι ή να το μετακυλήσουν στους δημότες, μέσω των δημοτικών τελών.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:

  • 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Το κράτος λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους δήμους παραμερίζοντας τις δικές του ευθύνες. Το ίδιο κράτος που όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις βαρέως τύπου όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας ή του κεντρικού κράτους.

Παράλληλα είναι ένα αντικίνητρο ώστε οι δήμοι να προβληματιστούν και να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως και να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης.

Αναρωτήθηκε κανείς στον δικό μας δήμο, τον διευρυμένο δήμο Αμφιλοχίας, σε τι ποσοστό ανακυκλώνουμε;

Πόσες δράσεις έγιναν για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και την ευαισθητοποίηση του δημότη γύρω από την ανακύκλωση; Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Τι γίνεται με τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η λειτουργία του οποίου θα μείωνε σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων του δήμου μας;

Σίγουρα θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου ανά Περιφέρεια ή σε επίπεδο νομού. Η ευθύνη του δήμου όμως, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα γενικότερα, είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να μεταθέτουμε τις δικές μας αδυναμίες πάντα στην κεντρική διοίκηση και το κεντρικό κράτος.

*Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος,
Διευθυντής του karvasaras.gr

ΠΗΓΗ: karvasaras.gr

Αφήστε μια απάντηση