Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων και στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Προσκυνηματική επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.


Ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος εισήλθε στον χώρο, όπου κατά την διάρκεια της μάχης και της πολιορκίας του Μεσολογγίου αγωνίστηκαν και ενταφιάστηκαν πολλοί μαχητές της ηρωικής Φρουράς της Ιεράς Πόλεως, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τους ιερείς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Στην είσοδο του Κήπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λύρος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μέμη Γούργαρη και κ. Γεώργιος Σωτηρακόπουλος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Νικόλαος Χαντζής.


Ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Εξοδιτών τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».


Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα μνημεία που βρίσκονται εντός του Κήπου από τον κ. Νικόλαο Χαντζή.


Κατά την αναχώρησή του από τον Κήπο των Ηρώων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έχω πλήρη συναίσθηση, ότι εισήλθα για πρώτη φορά στα “άγια των αγίων” αυτής της Ιεράς Πόλεως ως ταπεινός προσκυνητής συγκλονιζόμενος από τα μηνύματα που προσφέρει ο χώρος αυτός και είναι τα αιώνια μηνύματα της θυσίας, της αγάπης για την πατρίδα, της αγάπης για την εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα και της πίστης, ότι μέσα από τέτοιες ηρωικές πράξεις γράφονται με το αίμα των μαρτύρων της πίστεως και της Εκκλησίας οι χρυσές σελίδες της ιστορίας της πατρίδος.


Νομίζω, ότι πάντοτε το Μεσολόγγι θα είναι ένας φάρος φωτεινός που θα εκπέμπει το φως του ηρωισμού και της αυτοθυσίας σε ολόκληρη την οικουμένη. Έχω πλήρη συναίσθηση, ότι εδώ κηρύττουν καθημερινά οι αθάνατες ψυχές όλων εκείνων των ηρώων που αγωνίσθηκαν για την υπεράσπιση αυτής της πόλης και πήραν την απόφαση για την ηρωική τους Έξοδο. Ταυτόχρονα όμως εισήλθαν στο πάνθεον των ηρώων και από τα βάθη της ιστορίας θα βροντοφωνάζουν ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι πάντοτε να θυσιαστούν για την υπεράσπιση της πατρίδος και της ελευθερίας τους και αυτή η θυσία των προγόνων μας, μας χρεώνει όλους αφενός μεν να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους, να διδάξουμε τα παιδιά μας για αυτή την ένδοξη ιστορία, αλλά και να είμαστε και εμείς αντάξιοι συνεχιστές τους έργου και της δικής τους θυσίας».


Νωρίτερα, το πρωί, επισκέφθηκε το Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στις Τσουκαλάδες Παραβόλας. Συναντήθηκε με το ιδρυτή και κτίτορα, πρωτοπρ. Αθανάσιο Πίττα και τις δύο μοναχές που εγκαταβιούν εκεί. Προσκύνησε στον Ιερό Ναό, ξεναγήθηκε στους χώρους του και συζήτησε με τον π. Αθανάσιο για την διαδικασία που απαιτείται προκειμένου ο μοναστηριακός αυτός χώρος να λάβει επισήμως αναγνώριση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Ιερό Ησυχαστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.


Το απόγευμα της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο μετέβη στην Ναύπακτο για να επισκεφθεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την θυσιαστική διακονία του ως Τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και για τους πολλούς κόπους που κατέβαλε όλους αυτούς του ένδεκα μήνες της διακονίας του.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/yR4zgXmsPidUKUTW7

Μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου στον ακόλουθο σύνδεσμο

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply