Νέα Σμύρνη: Επί 2,5 ώρες οι Κολομβιανοί άδειαζαν τις θυρίδες στην τράπεζα

Άλλες τέσσερις τράπεζες είχαν μπει στο στόχαστρο των Κολομβιανών μασκοφορων «ποντικών», πριν καταλήξουν στη μεγάλη αρπαγή από τις θυρίδες του υποκαταστήματος στη Νέα Σμύρνη.

Αυτό προκύπτει μέσα απο τα απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ, το διαβιβαστικό και τις πληροφορίες του protothema.gr, που αποτυπώνουν η δράση του τρίου των «μεταφερόμενων» μακρυχέρηδων που με αρχηγό τον 46χρονο Jose Alejandro B.B και εκτελεστικούς βραχίονες τον 42χρονο John Jairo Β.Β και τον 46χρονο Rafael Alexander B.G, χτυπάει με το ίδιο modus operandi, σε Σουηδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Καναδά και προσγειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο απο τη Σερβία στην Αθήνα, για να κανει τη «μπάζα – εξπρές» και στη συνέχεια να πεταξει για Ισπανία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ: «Οι δράστες, εισήλθαν στην χώρα μας μέσω τρίτης χώρας – Σερβία –, αρκετές οι μέρες νωρίτερα ώστε να προβούν στην κατοπτεύση των υποψηφίων στόχων και την επιλογή του καταλληλότερου. Προς τούτο, επισκέφθηκαν τουλάχιστον ένα ακόμα κατάστημα τράπεζας, στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτει, καθώς επίσης και υποκαταστήματα στις περιοχές του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τον καταλληλότερο στόχο».

Δυόμισι ώρες άδειαζαν τις 5 θυρίδες

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί απο το Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, που κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση και να ξεσκεπάσει τους Κολομβιανούς «ποντικούς», αποκαλύπτεται πως οι τρεις «μακρυχέρηδες» απο τη Λατινική Αμερική, για δυόμισι ώρες, αλώνιζαν ανενόχλητοι στο θησαυροφυλάκιο και λες και ήταν αόρατοι, άδειαζαν κάτω απο τη μύτη των υπαλλήλων τις θυρίδες!

«Κατά το χρονικό διάστημα από τις 09:30 έως τις 12:00 της 8ης Ιουλίου 2022, οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ιατρικές μάσκες λόγω Covid και προσποιούμενοι τους πελάτες, εισήλθαν διαδοχικά στο κατάστημα της τράπεζας στη Νέα Σμύρνη και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους του καταστήματος, διέρρηξαν πέντε θυρίδες στο χώρο την θησαυροφυλακίου, αφαιρώντας κοσμήματα και χρυσαφικά, συνολικής χρηματικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ».

Πριν φυσικά «χτυπησουν» την τράπεζα, ειχαν κάνει προετοιμασια ενώ οι ρόλοι τους ηταν μοιρασμένοι και διακριτοί. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την παραμονή τους στην χώρα μας, προμηθεύτηκαν νέες επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, και νοικιάσανε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Πριν την τέλεση της κλοπής, είχαν προβεί περισσότερες φορές σε κατοπτεύση, λεπτομερή χαρτογράφηση και καταγραφή σε video του στόχου τους, καθώς είχαν επισκεφθεί το κατάστημα της τράπεζας περισσότερες φορές για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές ημέρες. Κατά την διάρρηξη και κλοπή, είχαν σαφώς διακριτούς ρόλους (διαρρήκτες – τσιλιαδόρος), ενώ είχαν σχηματίσει και την αναγκαία υποδομή ώστε να προσπεράσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας (είσοδος στο κατάστημα, κάμερες ασφαλείας, υπάλληλοι, πελάτες – μάρτυρες, καλυμμένα χαρακτηριστικά). Επιπλέον στοιχείο, ενδεικτικό της οργάνωσης τους είναι ότι εισήλθεν διαδοχικά στο κατάστημα, όπως ακριβώς και εξήλθαν».

Πέταξαν την ιδια μέρα για Ισπανία

Μετά το «ξάφρισμα» των θυρίδων, οι Κολομβιανοί πέρασαν στην τελική φάση του σχεδιου. Αυτή της εξαφάνισης. Όπως αναφέρεται: «Ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια και τελικά συναντήθηκαν σε σημείο μακριά από την τράπεζα, ενώ βρίσκονταν προφανώς σε τηλεφωνικη επικοινωνια μεταξύ τους. Προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους και να διαφύγουν τυχόν εντοπισμού τους, αποχώρησαν από την χώρα την ίδια κιόλας μέρα που τέλεσαν την κλοπή και μετέβησαν αεροπορικώς στην Ισπανία».

Οι αστυνομικοί του Διαρρηκτών, ψάχνοντας την υπόθεση εξακρίβωσαν ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει τις αρχές και άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αναφορικά με το modus που χτυπούν: «Από την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, των καταθέσεων των μαρτύρων, την μεθοδολογία – modus operandi – που ακολούθησαν οι δράστες κατά την διάπραξη των διαρρήξεων στις θυρίδες, τους χώρους που στοχοποίησαν – καταστήματα ελληνικών τραπεζών –, τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν, την άρση του απορρήτου και τις πληροφορίες που περιήλθαν καθώς και από την διεθνή αστυνομική συνεργασία, οι δράστες ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση με διεθνικό χαρακτήρα που επεδίωκε την διάπραξη κακουργημάτων και δή, διακεκριμένων κλοπών από καταστήματα τραπεζών της χώρας. Συγκεκριμένα τα μέλη της, εισέρχονται σε χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης και στη συνέχεια νοικιάζουν αυτοκίνητα και μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές για να εντοπίσουν τραπεζικά καταστήματα που διατηρούν θυρίδες προς ενοικίαση. Αφού κατοπτεύσουν τα τραπεζικά καταστήματα, εισέρχονται σε αυτά ως πελάτες και στη συνέχεια προχωρούν στην διάπραξη των διαρρήξεων. Εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη προσοχής των υπαλλήλων και τα κενά ασφαλείας των τραπεζών, καταφέρνουν να εισέλθουν στο χώρο των θυρίδων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να διαρρήξουν τις θυρίδες αφαιρώντας τα αντικείμενα που αυτές περιέχουν. Ακολούθως τα μέλη της ομάδας, μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ευρώπης, για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Οι δράστες, διέπραξαν τις αξιόποινες και τις προπαρασκευαστικές πράξεις τους με διαφορετική σύνθεση, αλλά σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 46χρονου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της διάρρηξης. Η πράξη που διέπραξαν τα μέλη στην Ελλάδα δεν ήταν αποκομμένη από το συνολικό εγκληματικό σχεδιασμό τους, αντιθέτως ήταν πολύ καλά οργανωμένη».

Αφήστε μια απάντηση